keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Etäisin kypsä galaksijoukko löydetty

Raphael Gobat'n (CEA, Pariisi) johtama tutkijaryhmä kertoo mitanneensa toistaiseksi kaukausimman kypsän galaksijoukon etäisyyden. Tutkijoiden mukaan "on yllättävää, että joukon galaksit eivät näytä nuorilta -- monet galaksit näyttävät täysin kehittyneiltä eivätkä tähtienmuodostumisvaiheessa olevilta galakseilta, joita nähdään varhaisessa universumissa."

Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti havainnoissa ESOn VLT-teleskooppia sekä NASA/ESA avaruusteleskooppia. Tutkijat mittasivat galaksijoukon etäisyyden hajottamalla siitä tulevan valon spektrografilla. Näin muodostettua spektriä he vertasivat toisen lähellä linnunrataa olevan kohteen spektriin. Vertailun avulla he kykenivät mittaamaan galaksijoukon punasiirtymän. Punasiirtymän arvoksi saatiin 2.07, mikä tarkoittaa sitä, että galaksijoukko näkyy sellaisena, kuin se oli n. 3 miljardin vuoden ikäisessä universumissa, joka on alle neljäsosa universumin tämän hetkisestä iästä.

Tutkijat löysivät todisteita siitä, että useimmissa joukon galakseissa ei ole syntymässä uusia tähtiä, vaan että ne koostuivat n. miljardin vuoden ikäisistä tähdistä. Tämä tarkoittaa sitä, että galaksijoukko koostuu täysin kehittyneistä galakseista, joten se on samankaltainen kuin Neitsyen tähdistön galaksijoukko (Virgo Cluster), joka on linnunrataa lähin suuri galaksijoukko.

ESAn XXM Newton avaruusteleskoopin avulla tutkijat havaitsivat myös, että galaksijoukko lähettää röntgensäteitä. Röntgensäteily on peräisin harvasta ja kuumasta galaksien välisestä kaasusta, joka tihentyy galaksijoukon keskustan suuntaan. Tämä havainto vahvistaa käsityksen siitä, että kyseessä on kypsä (täysin kehittynyt) galaksijoukko, jota oma painovoima pitää koossa. Nuorilla galaksijoukoilla ei ole ollut tarpeeksi aikaa kuuman kaasun vangitsemiseen tällä tavoin.

Gobat päättelee: "Tämä uusi havainto tukee ajatusta, että täysin kehittyneitä galaksijoukkoja oli olemassa, kun universumin ikä oli vain vajaa neljännes nykyisestä iästä. Nykyisen käsityksen (teorian) mukaan tällaiset joukot ovat hyvin harvinaisia ja olemme olleet erittäin onnekkaita löytäessämme sen. Mutta mikäli löydämme paljon lisää tällaisia joukkoja, niin silloin meidän on luultavasti korjattava käsityksiämme varhaisesta universumista."

Gobat ja muutkin tutkijat voivat aivan huoletta korjata käsityksiään varhaisesta universumista. Hyvään alkuun pääsisi poistamalla kehitysopin käsitysvalikoimasta. Kehitysoppiin uskoville tieteen uudet havainnot tarjoavat jatkuvasti yllätyksiä, joiden yleinen muoto on seuraava: "On yllättävää, että XXXX oli jo olemassa täysin kehittyneenä/valmiina niin varhaisessa vaiheessa NNNN historiassa. Jossain vaiheessa tällä logiikalla tulee joka tapauksessa seinä vastaan, kun aikaskaalassa ei enää ole pelivaraa. Jokohan silloin kehitysoppiin uskovat tunnistavat uskonsa?



Lähde:

http://www.eso.org/public/news/eso1108/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti