tiistai 28. elokuuta 2012

Astrobiologia: Tiedettä vaiko fiktiota?


Astrobiologia (eksobiologia) tutkii elämän syntyä ja sen edellytyksiä Maan ulkopuolella. Astrobiologiaa on moitittu tieteeksi ilman sisältöä. Hyvin rahoitettu tutkimusprojekti, jonka olemassaololle ei ole todellisia perusteita (ts. Maan ulkopuolista elämää), johti mielenkiintoiseen väittelyyn Nature-tiedelehdessä.


Biologi Antonio Lazcano ei löytänyt astrobiologiasta juurikaan kehumista. Aluksi hän jäljitti sen alkuperää:

Mars-meteorin (ALH 81004) herättämä keskustelu 90-luvun puolivälissä Maan ulkopuolisen elämän todisteista sai NASAn suorittamaan organisaatiouudistuksen, jolla se yhdisti elämän tutkimuksen perinteiseen avaruustutkimukseen. Tästä uudistuksesta sai alkunsa astrobiologia, kaiken kattava tutkimusohjelma, jonka puitteissa mm. etsitään elämälle sopivia planeettoja aurinkokunnan ulkopuolelta ja tutkitaan elämän syntyä ja evoluutiota Maassa. Mutta voidaanko rahoitusjärjestely muuntaa uudeksi tieteenalaksi?

Lazcano myöntää, että astrobiologia on tuottanut työpaikkoja, uusia yliopistokursseja ja julkaisuja myös USAn ulkopuolella. Mutta hän jatkaa, että "monet näistä saavutuksista antavat aivan liian paljon painoa Maan ekstremofiilisten mikrobien ja Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuuden yhteydelle." Vaikka elämää löydetään ääriolosuhteista Maapallolla, siitä ei automaattisesti seuraa, että elämää voi syntyä myös Maan ulkopuolella. Lazcano kuittaa arsenikkiin perustuva elämä-hypen taipumukseksi "ekstrapoloida Maan ääriolojen elämä muualle maailmankaikkeuteen, mikä johtuu enemmän määrärahojen metsästämisestä, kuin asuinkelpoisten planeettojen tutkimuksesta."

Lazcano näkemys vallitsevasta tilanteesta on aika tyly:

Koska ei ole olemassa selkeää todistusaineistoa Maan ulkopuolisesta elämästä, siitä ei voida sanoa mitään varmaa. Todisteiden puute antaa kuitenkin liikkumavaraa ja tietyissä piireissä astrobiologiasta on tullut painokas mutta sisällötön mainossana tutkimusmäärärahoista kilpailtaessa.

Lazcano myöntää, että Maan ulkopuolisen elämän etsiminen on perusteltua tieteellistä tutkimusta, mutta hänen havaintojensa mukaan astrobiologit eivät tee riittävää eroa tieteen ja tieteistarinoiden sekä uskonnollisen mietiskelyn välillä, joka yllättävästi löytää tiensä astrobiologian kokouksiin. Lazcanon mukaan astrobiologiaa vaivaa epätieteellisyys ja karkeistus huolestuttavassa määrin.

Lazcanon loppupäätelmä ei mairittele astrobiologiaa:

Riippuen siitä kenen kanssa olet puheissa, astrobiologia näyttää sisältävän kaiken tähtien välisen aineen kemiallisesta koostumuksesta, älyn alkuperään ja evoluutioon aina yhteiskuntaan ja tieteeseen saakka - aivan kuin maailmankaikkeus seuraisi väistämätöntä ylöspäin kohoavaa lineaarista polkua alkuräjähdyksestä elämän syntyyn ja viestintään kykenevien siviilisaatioiden syntyyn. Planeettojen tai elämän syntyä ei nykyään nähdä arvoituksellisina tapahtumina, vaan niitä pidetään kehityksen luonnollisina tuloksina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tällaiset tulokset olisivat väistämättömiä eikä vieläkään ole todistettu, että elämää on tai on ollut Maan ulkopuolella. Todisteiden puutteen ei pitäisi estää meitä jatkamasta etsintää, mutta jollemme pidä yllä korkeaa tieteellistä tutkimustasoa ja kriittistä asennetta, niin astrobiologiasta on tulossa tyhjänpäiväistä spekulointia, jolta puuttuu tieteellinen uskottavuus.


Planeettatutkija Kevin Hand puolusti astrobiologiaa. "Maapallon elämä auttaa meitä tunnistamaan potentiaaliset elämälle kelpaavat ympäristöt muualla." Hän myös spekuloi elämän mahdollisuudella Europa-kuussa tai muilla planeetoilla: "Mikäli määrärahat riittävät, niin muutaman vuosikymmen kuluttua me tiedämme onko elämää muualla aurinkokunnassa. Meidän on aika saada tietää elämmekö elämää kuhisevassa maailmankaikkeudessa, vai olemmeko täällä yksin."

Hand unohtaa sen tosiseikan, että elämän synnyn selvittäminen Maassakin on pahasti kesken. Mitään kunnollista teoriaa ei ole edes olemassa. Kokeellisesta näytöstä puhumattakaan. Eikös ensin pitäisi selvittää, voiko elämä ylipäätään syntyä itsekseen?


Lähde:

http://www.evolutionnews.org/2012/08/astrobiology_sc_1063371.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti