keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Litiumin puute vaivaa maailmankaikeutta


Kosmologeille aiheuttaa päänvaivaa n. 30 vuotta sitten tehty havainto. Monique ja Francois Spite Pariisin Observatoriosta havaitsivat vanhojen tähtien haloja tutkiessaan, että litium 7 -alkuainetta pitäisi olla enemmän kuin havainnot osoittivat. Siitä lähtien monet tutkijat ovat yrittäneet ratkaista tätä ilmeistä anomaliaa, mutta kukaan ei ole kyennyt selittämään sitä. Ja kaiken lisäksi uusi havainto syventää arvoitusta entisestään, sillä sen mukaan litium 7 määrä  meidän ja nuorien tähtien muodostamalla linjalla vastaa määrää, joka olisi odotettavissa heti alkuräjähdyksen jälkeen, kun myöhemmin syntyneen litiumin määrä jätetään huomiotta. Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan tämä anomalia on ongelmallinen, koska sitä ei voida selittää tavanomaisilla astrofysiikan malleilla.

Eniten tutkijoita vaivaa se, että litium on ainoa aine, jonka määrä ei vastaa kosmologisten mallien antamaa ennustetta alkuräjähdyksen jälkeisestä kehityksestä. Kaikkia muita alkuaineita on ennusteiden mukainen määrä, mutta litiumia on vain kolmannes vaadittavasta määrästä. Tiedemiehet ovat kohdistaneet tutkimuksena eri kohteisiin ratkaisua etsiessään, mutta se on vain pahentanut ongelmaa, sillä niiden mukaan litiumia pitäisi olla jopa alkuperäisiä ennusteita enemmän.

Uusi tutkimus tarkasteli Pienessä Magellanin pilvessä sijaitsevasta nuoresta tähdestä lähtöisin olevan valon spektriä sen kuljettua avaruuden kaasu-ja pölypilvien läpi. Mittausten mukaan litiumin määrä on tasolla, jolla sen pitäisi olla heti alkuräjähdyksen jälkeen. Havainto on hämmentävä, sillä alkuräjähdyksen jälkeen on ollut paljon aikaa uuden litiumin muodostumiseen.

Tämä on hyvin mielenkiintoinen ongelma. Voisiko olla niin, että alkuräjähdyksestä ei olekaan kulunut niin pitkää aikaa kuin yleisesti uskotaan vai onko kosmologisissa malleissa jotain pahasti pielessä? Rakkikoiruli ei kuitenkaan tälläkään kertaa ole erityisen yllättynyt siitä, että kehitysopin mukaiset ennusteet onnahtelevat.



Lähde:

http://phys.org/news/2012-09-mystery-apparent-dearth-lithium-universe.html#ajTabs

1 kommentti:

  1. 2 kertaa litium 7 = Hiili 14.
    Jospa alkuräjähdyksen olosuhteissa osa litiumista muodosti hiiltä?

    VastaaPoista