sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Ankannokkasaureilla oli paremmat hampaat kasvien hienontamiseen kuin hevosella


Ryhmä tutkijoita on havainnut, että ankannokkasaureilla oli hämmästyttävän hyvä kyky sitkeiden kasvien hienontamiseen, koska niillä oli monimutkaisemmat jauhinhampaat kuin naudoilla ja hevosilla tai muilla nykyisillä kasvinsyöjillä. Havainnosta kertova uusi tutkimus on julkaistu Science-tiedelehdessä.


Ankannokkasaurien uskotaan eläneen Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa n. 85 milj. vuotta sitten. Niiden suurikokoisissa leuoissa oli jopa 1400 hammasta, joiden on tähän asti uskottu olleen samanlaisia, kuin muillakin liskoilla.

Uusien menetelmien avulla tutkijat havaitsivat, että ankannokkasaurien hampaat koostuivat kuudesta eri kudoksesta eli niillä oli neljä kudostyyppiä enemmän kuin muilla liskoilla ja kaksi enemmän kuin nykyisillä erikoistuneilla kasvinsyöjillä - hevosilla, naudoilla ja norsuilla.

Tutkija Gregory Erickson kuvaa ankannokkasauria "käveleväksi sellutehtaaksi" ja kertoo, että "me olimme hämmästyneitä siitä, että hampaiden mekaaniset ominaisuudet olivat säilyneet 70 milj. vuoden fossiloitumisen jälkeen." Ja hän jatkaa: "Mikäli laittaisimme nämä hampaat takaisin elävän dinosauruksen suuhun, ne toimisivat täydellisesti."

Tutkijoita hämmästytti se, että 70 milj. vuoden ikäisiksi oletetut hampaat ovat täysin toimintakuntoisia. Se ei kuitenkaan saa heitä epäilemään iänmäärityksen luotettavuutta. Kehitysoppi ei tietenkään voisi olla totta, mikäli vuosimiljoonista täytyisi luopua empiiristen havaintojen perusteella. Tutkijoiden on kuitenkin syytä varautua uusiin fossiiliyllätyksiin.


Lähde:

http://www.amnh.org/explore/news-blogs/research-posts/grinding-teeth-of-duck-bill-dinosaurs-more-advanced-than-horses


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti