tiistai 2. lokakuuta 2012

Evoluutio voi edetä myös monimutkaisesta yksinkertaisempaan


St. Andrewsin yliopiston tutkijoiden mukaan eliöt näyttävät kehittyvän myös tulemalla aikaisempaa yksinkertaisemmiksi. Yleensä evoluution ajatellaan tekevän eliöistä monimutkaisempia, joten tämä uusi tutkimustulos on ristiriidassa yleisen evoluutiokäsityksen kanssa. Tutkimus julkaistiin Current Biology-tiedelehdessä.

Aplysina archeri

Tohtori David Ferrierin johtama tutkijaryhmä havaitsi, että jotkut nykyajan eliöistä, kuten merisienet, kampamaneetit ja laakkoeläimet, ovat saattaneet kehittyä menettämällä joitakin geenejä ja ovat siten tulleet yksinkertaisemmiksi kuin esi-isänsä, josta koko eläinkunta kehittyi.

Tutkijat tarkastelivat Hox- ja ParaHox-geenejä, jotka ohjaavat kehon kehitystä lähes kaikissa nykyisin elävissä eläimissä. Ne määräävät mihin ihmisen kylkiluut tai hyönteisen siivet asettuvat. Tähän asti tutkijat ovat väitelleet siitä, olivatko nämä geenit kehittyneet asteittain (siis darwinistisen mekanismin mukaisesti), vai ovatko ne olleet olemassa jo ensimmäisissä eläimissä.

Tohtori Ferrier kertoo, että vallitsevan käsityksen mukaan nämä geenit liittyivät eliöiden lisääntyneeseen monimutkaisuuteen, kun kehittyneemmät - uusia geenejä ja solutyyppejä omaavat - eliöt seurasivat esi-isiään.

Vertaamalla ihmisen ja merivuokon genomeja, tutkijat 'rekonstruoivat (geneettisen) naapuruston', joka ympäröi Hox- ja ParaHox-geenejä 550 milj. vuotta sitten eläneessä (oletetussa) esi-isässä.

Tutkijat havaitsivat, että merisienissä ja laakkoeläimissä, joiden uskotaan kehittyneen aikaisemmin kuin ihmisen tai merivuokon, on yhä olemassa nämä 'naapurustot', vaikka niillä ei ole Hox- tai ParaHox-geenejä.

Tohtori Ferrier jatkaa: "Nämä 'naapurustot' ovat kuin haamuja antaen heikon viittauksen siitä, mitä aikaisemmin oli olemassa, kun Hox- ja ParaHox-geenit ovat hävinneet jättäen vain haamukuvan jälkeensä."

"Työmme tarjoaa täysin toisenlaisen vaihtoehdon eläinten varhaisista esi-isistä vallinneisiin käsityksiin."

"Tämä uusi näkemys, joka paljastaa näiden tärkeiden kehitystä ohjaavien geenien varhaisen alkuperän, tarkoittaa myös sitä, että näiden geenien metsästys varhaisista kehityslinjoista on taas käynnissä."

Ja taas kerran darwinistinen selitys osoittautuu vääräksi, kun yllättäen havaitaan, että tärkeät geenit ovatkin olleet olemassa heti alusta lähtien. Kuinkahan se on mahdollista? Onko joku ihan koiruuttaan pannut ne paikoilleen?


Lähde:

http://phys.org/news/2012-09-evolution-meant-simpler-complex.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti