torstai 18. lokakuuta 2012

Hannes Lohi osallistui HS:n keskusteluun koiranjalostuksesta evoluution todisteena


Professori Hannes Lohi osallistui (ks. HS Mielipide 18.10.) Tieteen rakkikoiran Helsingin Sanomissa aloittamaan keskusteluun koiranjalostuksesta evoluution todisteena. Rakkikoiruli toivottaa professorin tervetulleeksi areenalle!

Hannes Lohi oli yhdessä tutkija (FM) Tuomas Pernun kanssa laatinut aiheesta kirjoituksen "Koiranjalostus käy evoluutiosta". (Pyöräilijät tuntevat Pernun Tour de Helsinki-ajoja järjestävän Velocitor Oy:n toimitusjohtajana). Heidän mukaansa karvakuonon herättämä keskustelu yhdistää koiranjalostuksen ja biologisen evoluution harhaanjohtavasti. He eivät kuitenkaan kerro kuka keskusteluun osallistujista (karvakuonon lisäksi Aki Holm ja Reijo Luhtala ovat osallistuneet) on johtanut sitä harhaan. Se jää siis arvoitukseksi!

Pernu ja Lohi määrittelevät evoluution prosessiksi, joka:
  • tuottaa mutaatioita
  • johtaa erilaisten geenimuotojen lukumäärien muutoksiin
Tämän evoluution määritelmän perusteella he päättelevät, että koiranjalostus käy esimerkiksi evoluutiosta, koska jalostuksessakin geenimuotojen lukumäärissä tapahtuu muutoksia.

Nyt karvakuonon pitäisi miettiä miten tyrmätä professori ja filosofian maisteri... mitähän siitäkin tulee? Pitäisikö sittenkin tyytyä vain vanhoihin (ja turvallisiin) puruleluihin...? --- uusista ei koskaan tiedä ---

 
Päivitys 21.10.

No hui sentään... eihän kauhea karvaturri nyt ketään tyrmää, koska se kannattaa lyömätöntä linjaa ja on muutenkin ihan kiltti eläin, jos sille päälle sattuu...

Mutta ei se kritiikkiä estä:

Karvakuono olisi odottanut tieteen ammattilaisilta hiukan avarakatseisempaa lähestymistapaa. Tiedemiesten luulisi osaavan hahmottavan asiakokonaisuuksia ja erottavan metsän puilta. Nyt he ovat takertuneet lillukanvarsiin ja pyrkivät lähinnä osoittamaan omaa nippelitietouttaan maallikolle. Onhan se hyvä osoittaa kaapin paikka kysyvälle!  Esim. Olin kirjoittanut "jalostustyön tuloksena on syntynyt satoja geenivirheitä", kun olisi pitänyt kirjoittaa "jalostustyön tuloksena koiriin on rikastunut satoja geenivirheitä". Tämä on asiantuntioiden mielestä niin merkittävä asiavirhe, että siihen piti puuttua.

Asiantuntijat olivat myös lukeneet tekstiäni hyvin valikoivasti. He sivuuttivat kokonaan heti ensimmäisessä kirjoituksessani (HS Mielipide 25.9.) esiintuomani evoluution ensisijaisen funktion: monimuotoisuuden tuottamisen. Vaatii melkoista "asennetta" olla ymmärtämättä, että kirjoittaja viittaa ensisijaisesti evoluution kykyyn tuottaa monimuotoisuutta, kun hän kirjoittaa:

"Evoluution uskotaan selittävän biosfäärin hämmästyttävän monimuotoisuuden."

"Havainnot koiranjalostuksen tuloksista eivät tue ajatusta, että (nopeutettu) evoluutio lisäisi positiivisella tavalla koirien monimuotoisuutta."

"Koirien perinnöllisyyttä tutkiva professori Hannes Lohen työryhmä ei ole raportoinut yhtään koirien monimuotoisuutta lisäävää mutaatiota."

Vastineessaan Pernu ja Lohi ummistivat silmänsä pääargumentiltani ja keskittyivät oman agendansa (koiranjalostuksen yhdistäminen evoluutioon jollakin tavalla) esiintuomiseen. Karvakuonon arvosana: Reput ja uusintatenttiin.

No, onhan tässä jotain positiivistakin. Karvakuonokin oppi, että ihmisen raadollisuus ei rajoitu vain maallikkosaarnaajiin.

Karvakuono lähetti HS:n mielipidepalstalle myös "virallisen" eli vähemmän koiramaisen palautteen, mutta sitä HS ei julkaissut. Kaksi julkaistua samasta aiheesta ei kuitenkaan ole ihan huonosti.


Koiranjalostusesimerkki on esitetty harhaanjohtavasti

Tuomas Pernu ja Hannes Lohi osoittivat, että koiranjalostus voidaan yhdistää evoluutioon ainakin yhdellä tavalla (HS Mielipide 18.10.). Tällä seikalla on kuitenkin hyvin vähän tekemistä sen asian kanssa, jota olen yrittänyt tuoda esiin. Oleellista on elämän monimuotoisuuden alkuperän selittäminen ja se, miten koiranjalostus liitetään siihen.

Reijo Luhtalan mukaan olen ymmärtänyt väärin koiranjalostusesimerkin (HS Mielipide 15.10.). Tähän on olemassa looginen selitys. Lukion biologian oppikirjassa (Elämä, WSOY) koiranjalostus yhdistetään monimuotoisuuteen harhaanjohtavalla tavalla. Kirjan mukaan monimuotoisuus on evoluution tulosta. Kirja yhdistää koiranjalostuksen evoluutioon toteamalla, että koiranjalostus on "nopeutettua evoluutiota" ja se "osoittaa, että eliöpopulaatiot voivat muuttua perusteellisesti jo muutamassa kymmenessä vuodessa." Kirjan tekstissä myös selkeästi viitataan evoluution tuottamaan monimuotoisuuteen, koska samassa yhteydessä todetaan, että "eliökunnalla on ollut kehitykseen aikaa satoja miljoonia vuosia."

Kirjan lukija saa tekstistä sen käsityksen, että koiranjalostus on esimerkkinä evoluution kyvystä tuottaa monimuotoisuutta. Pernun ja Lohen mukaan koiranjalostus ei tuota mutaatioita, joten se ei voi tuottaa monimuotoisuuttakaan. Lohen (2006) mukaan "koiranjalostus on voimakkaasti heikentänyt koirien geneettistä monimuotoisuutta." Koiranjalostus osoittaa siis yksiselitteisesti, että (nopeutettu) evoluutio heikentää monimuotoisuutta ja vaarantaa lajin elinvoimaisuuden.

Miksi näin harhaanjohtavalla esimerkillä uskotellaan evoluution kykyä tuottaa monimuotoisuutta? Johtuuko se kirjan tekijöiden huolimattomuudesta vai kunnollisen todistusaineiston puutteesta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti