tiistai 6. marraskuuta 2012

Kalojen lentokyvyn uskotaan kehittyneen kahdesti


Kiinalaiset tutkijat ovat löytäneet Lounais-Kiinasta uuden lentokalafossiilin. Tutkijoiden mukaan kalojen lentokyky on kehittynyt kaksi kertaa. Löydöstä kertova tutkimus on julkaistu Proceedings of the Royal Society B-tiedelehdessä.



Erittäin hyvin säilynyt uusi lentokalafossiili, Potanichthys xingyiensis, on ajoitettu triaskaudelle eli n. 235-242 milj. vuoden ikäiseksi. Sillä oli neljä siipeä ja epäsymmetrinen kaksihaarainen pyrstö.

Uusi fossiililöytö osoittaa, että merien ekosysteemit palautuivat aiemmin uskottua nopeammin permikauden massasukupuutosta.

Tutkijoiden mukaan kalojen lentokyky on kehittynyt ensimmäisen kerran triaskaudella ja toisen kerran aikana, jolta nykyiset lentokalat ovat peräisin. Lentokyvyn kerrotaan kehittyneen molemmilla kerroilla sen vuoksi, että kalat olisivat voineet paeta saalistajiaan.

Evoluutio on eliön kaveri. Jos eliöllä on tarvetta johonkin toimintoon, niin asiaa ei kannata erityisemmin murehtia. Kyllä evoluutio hoitaa, oli kyse sitten lento-, sukellus-, hyppäys- yms. kyvyistä. Hätähousuille tämä ei kuitenkaan oikein sovi, sillä toimitusaika voi venyä miljooniin vuosiin, ellei satu elämään täysin kehittyneiden eliöiden ilmaantuessa fossiilikerrostumiin.

Evoluutio tuntuu kuitenkin olevan vähän ronkeli. Se on suhtautunut kovin nuivasti saalistajiin, koska niille ei ole kehittynyt lentokykyä edes yhtä kertaa. Ja vaikka se on kehittänyt kalojen lentokyvyn ja ligniinin biosynteesin kahteen kertaan sekä kardenolideille resistentit natrium-kaliumpumput kolmeen kertaan, niin se ei ole vuosimiljoonissa saanut aikaiseksi ligniinin syöntikykyä. Sen ei luulisi olevan kovin vaikeaa kaiken sen rinnalla, jonka evoluution väitetään tuottaneen.




Lähde:

http://www.bbc.co.uk/nature/20095637

5 kommenttia:

  1. "se on suhtautunut kovin nuivasti saalistajiin, koska niille ei ole kehittynyt lentokykyä edes yhtä kertaa."

    Miksi suunnittelija ei ole antanut lentokykyä saalistajille?

    VastaaPoista
  2. Lauri, onhan antanut.
    Aika paljon erilaisia lintulajeja, jotka syövät esim. noita kaloja ;o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipa näppärä vastaus! Tuolla leikillä jutussa oleva: "se on suhtautunut kovin nuivasti saalistajiin, koska niille ei ole kehittynyt lentokykyä edes yhtä kertaa." on päätön.

      Poista