torstai 1. marraskuuta 2012

Uutta tietoa DNA:n korjausmekanismista


Buffalon yliopistossa tehty uusi tutkimus kuvaa TFIIB-proteiinin tärkeää roolia DNA:n korjauksessa ja kasvainten ehkäisyssä.

TFIIB eli transkriptiotekijä II B. (wikipedia)

TFIIB-proteiini sitoutuu DNA:han transkription alkaessa. Tutkijat havaitsivat, että mikäli transkriptiokoneisto havaitsee virheen DNA:ssa, TFIIB:n rakenne muuttuu ja se keskeyttää transkription. Tällöin solulla on mahdollisuus korjata DNA:ssa oleva virhe. Korjaustehtävää solussa suorittaa p53-niminen proteiini, jolla on tärkeä tehtävä DNA:han talletetun geneettisen informaation ylläpitämisessä.

p53-proteiinia kutsutaan "genomin vartijaksi" tutkimuksen johtaja Jayasha Shandilya kertoo. Noin puolet syöpätapauksista johtuvat p53-geenin mutaatiosta tai deleetiosta. DNA:n vaurio aktivoi p53-proteiinin, joka käynnistää DNA:n korjaustoiminnon ja se myös estää solua jakautumasta ennenkuin korjaus on valmis. Mikäli korjausta ei voida suorittaa (DNA:n viat ovat liian laajoja), niin p53 käynnistää apoptoosin eli ohjatun solukuoleman.

Shandilya kollegoineen havaitsivat, että TFIIB:lle tapahtuu fosforylaatio (proteiiniin liittyy fosfaattiryhmä) ennen normaalia transkriptiota. Kun tutkijat käsittelivät soluja DNA:ta hajottavilla aineilla TFIIB:n fosforylaatio purkautui, jolloin normaali transkriptio estyy. Tällöin p53-proteiini käynnisti transkription eli solussa on ainakin kaksi järjestelmää, jotka voivat käynnistää transkription.

Evoluution sanotaan perustuvan perinnöllisiin mutaatioihin. Solu näyttää kuitenkin tekevän kaikkensa mutaatioiden estämiseksi. Se tekee mieluummin itsemurhan, kuin lähtee evoluution koekaniiniksi! Vaikuttaa ihan siltä, että solu ei usko evoluutioon.


Lähde:

http://medicalxpress.com/news/2012-11-protein-role-cells-dna.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti