perjantai 2. marraskuuta 2012

Uutta tietoa ribosomin rakentumisesta


Heidelbergin yliopiston biokemian laitoksen tutkijat ovat yhdessä sveitsiläisten ja japanilaisten kollegojensa kanssa havainneet uuden mekanismin ribosomin kokoonpanossa. Tutkijat tunnistivat uudenlaisen proteiinin, joka kuljettaa ribosomin tarvitsemat proteiinit kokoonpanopaikalle. Tutkimustulokset on julkaistu Science-tiedelehdessä.

Ribosomiksi kutsutut molekyylikompleksit ovat solujen proteiinitehtaita, jotka koostuvat ribonukleiinihapoista (RNA), sekä ribosomaalisista proteiineista (r-proteiinit). Yhdessä ne muodostavat monimutkaisen kolmiulotteisen nanorakenteen. Ribosomien tarkka kokoonpano on tärkeää solun toimintojen kannalta.

Eukaryooteissa eli aitotumallisissa organismeissa ribosomien kokoonpano tapahtuu pääasiassa solun tumassa. Tämän vuoksi r-proteiinien täytyy siirtyä solun sytoplasmasta tumaan. Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, siirretäänkö funktionaalisia ryhmiä muodostavat r-proteiinit yhdessä tumaan.

Nyt tutkijat löysivät uuden proteiinin (Symportin1), joka koordinoi tiettyjen funktionaalisten proteiiniryhmien kuljetusta solun tumaan.

"Symportin1 koordinoi sekä Rpl5- että Rpl11- r-proteiinien kuljetusta tumaan ja tukee niiden liittämistä rakenteilla olevaan ribosomiin," professori Irmgard Sinning selittää. "Se toimii samalla periaatteella kuin kimppataksi, joka vie asiakkaita samaan määränpäähän," toteaa tohtori Gert Bange, joka johti tutkimusta yhdessä tohtori Dieter Kresslerin kanssa.

Ribosomin proteiineilla on kimppataksi, joka kuljettaa niitä oikeaan osoitteeseen. Kuinkahan tällainen järjestely on kehittynyt darwinistisella mekanismilla ? Onko proteiineilla (jos oletetaan, että ne ovat jo kehittyneet täysin toimiviksi solun tarpeita ajatellen) ollut aluksi käytössä vain ns. apostolin kyyti, sitten riksa ja vasta lopulta kimppataksi ?


Lähde:

http://www.uni-heidelberg.de/presse/news2012/pm201211102_ribosomen_en.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti