keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Uusi Suomi: Valtava läpimurto tieteessä: miksi ihminen on älykäs


Uusi Suomi kertoo valtavasta tieteellisestä läpimurrosta: tutkijat ovat keksineet miksi ihminen on älykäs. Tutkimustulokset on julkaistu Nature Neuroscience-tiedelehdessä.

Tutkimuksen mukaan ihmisen älykkyys johtuu siitä, että mutaation seurauksena 500 miljoonaa vuotta sitten meressä elänyt ihmisen selkärangaton esi-isä sai uusia kopioita aivogeeneistä. Tämän esi-isän jälkeläiset hyötyivät näistä uusista geeneistä ja se johti 'hienostuneesti käyttäytyvien' (behaviourally sophisticated) selkärankaisten kehittymiseen - ihminen mukaan lukien.

"Tutkijat ryydittävät tietojaan eläin- ja ihmiskokeilla. He suorittivat joukon älykkyyttä vaativia testejä hiirillä ja ihmisillä. Tulos oli, että inhimillistä ja hiirellistä älykkyyttä säätelevät lopulta samat geenit. Samalla selvisi, että eräät geenivirheet johtavat nisäkkäillä edelleen parempaan päättelykykyyn sekä älykkyyteen – ja samalla mutaatioiden aiheuttamiin mielen ja aivojen sairauksiin. Älykkyyden hinta on siis korkeampi todennäköisyys sairastua mielen sairauksiin."

On se hyvä, että mutaatioita on tapahtunut. Ilman niitä ei tätäkään uutista olisi olemassa. Harmillista on se, että nykyajan mutaatiot aiheuttavat vain aivosairauksia. Koska evoluutio keksii lääkkeen tähän ongelmaan?



Lähteet:

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/55570-valtava-lapimurto-tieteessa-tutkijat-keksivat-miksi-ihminen-alykas#comment-531885

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/uoe-ooi113012.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti