lauantai 9. helmikuuta 2013

DNA-tietokone DNA-analysaattorina


Weizmann Tiede Instituutin tutkijat ovat valmistaneet geneettisen laitteen, joka toimii itsenäisesti bakteerisolussa. Laite on ohjelmoitu tunnistamaan tiettyjä parametreja ja reagoimaan niihin halutulla tavalla. Se toimii biologisen organismin tapaan, joka kykenee vastaanottamaan ja käsittelemään informaatiota.

NOR logiikkaportti. Mikäli kaksi transkriptiotekijää puuttuvat, tuotetaan vihreä valo.

Laite etsii transkriptiotekijöitä eli proteiineja, jotka ohjaavat geenin ilmentymistä solussa. Näiden molekyylien virhetoiminto voi häiritä geenien ilmentymistä. Esimerkiksi syöpäsoluissa transkriptiotekijät eivät toimi kunnolla, jonka seurauksena solut kasvavat ja lisääntyvät hallitsemattomasti.

DNA-sekvenssistä valmistettu laite etsii bakteerisolusta transkriptiotekijöitä ohjelmointitietojensa perusteella. Mikäli se löytää etsimänsä kohteen, se valmistaa vihreää valoa lähettävän proteiinin, joka on merkkinä positiivisesta diagnoosista.

Laitteen valmistajat Professori Ehud Shapiro ja tohtori Tom Ran aikovat seuraavaksi korvata valoa tuottavan proteiinin jollakin solun toimintoon vaikuttavalla proteiinilla - esimerkiksi sellaisella, joka saisi solun tekemään itsemurhan.

Tutkijat ovat osoittaneet, että solun rakennekomponenteista voidaan valmistaa tietokoneita tai niiden tapaan toimivia ohjelmoitavia logiikkapiirejä.

Solu itsessään on monimutkainen rinnakkaisprosessointiin kykenevä tietokone, jonka toimintaa voidaan selittää tietotekniikan avulla. Se ei kuitenkaan selitä solun tai tietotekniikan syntyä. Siihen insinööri on hyvä valinta.


Lähde:

http://wis-wander.weizmann.ac.il/a-genetic-device-performs-dna-diagnosis#.URPLt_KtGG-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti