perjantai 22. helmikuuta 2013

Kuukivistä löydetty vesi kyseenalaistaa kuun syntyteorian


Michiganin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kuun sisäosat ovat sisältäneet vettä jo hyvin varhain olemassaolonsa aikana. Tämä havainto kyseenalaistaa vallitsevan teorian kuun muodostumisesta. Sen mukaan kuu syntyi maan ja pikkuplaneetan törmäyksessä irronneesta materiasta. Tutkimusraportti on julkaistu Nature Geoscience-tiedelehdessä.

Uusi tutkimus kyseenalaistaa törmäysteorian kuun synnyn selittäjänä. (asterisk.apod.com)

Apollolennoilta tuotujen kuukivien tutkimus on osoittanut, että kuun sisus on sisältänyt vettä jo silloin, kun se on ollut sulaa materiaalia. Tämä havainto on ristiriidassa vallitsevan käsityksen kanssa, jonka mukaan kuuhun on tullut vettä vasta sen muodostumisen jälkeen. Tämä vesi olisi peräisin aurinkotuulesta ja pienistä meteoriiteista.

"Koska nämä ovat vanhimpia kuukiviä, vettä on täytynyt olla kuussa jo muodostumisvaiheessa," Youxue Zhang kertoo. "Tätä on vaikea selittää nykyisellä kuun syntyteorialla, jonka mukaan kuu on syntynyt pikkuplaneetan törmätessä proto-maahan."

Mikäli vallitseva käsitys kuun synnystä olisi oikea, niin törmäyksen kuuma materiapurkaus olisi poistanut kaikki jäljet vedestä kuun pinnalta. Tutkijat mittasivat kuukivien vesipitoisuudeksi 6 miljoonasosaa, mikä on paljon enemmän kuin törmäysteorian antama ennuste.

Vaikka kuun syntyä on pidetty ratkaistuna ongelmana, niin nyt tämä kysymys on edelleen avoin. Emmekä tiedä sitäkään, aikovatko tutkijat joskus ratkaista kuun syntyongelman lopullisesti.

Kehitysopillisilla tarinoilla on yksi yhteinen piirre. Ennemmin tai myöhemmin uudet tutkimustulokset osoittavat ne mielikuvituksen tuotteiksi. Samalla huomaamme, että ns. tieteellinen totuus on vain kulttuurimme luoma käsite, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä totuuden tai todellisuuden kanssa.


Lähde:

http://www.sciencerecorder.com/news/water-discovered-in-apollo-lunar-rocks-may-upend-theory-of-moons-origin/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti