perjantai 1. helmikuuta 2013

Missä ovat kaikki kääpiögalaksit?


Kansainvälisen CLUES yhteistyöhankkeen tähtitieteilijät ovat keksineet "Kosmisen Verkkoriisumisen" uudeksi tavaksi selittää kuuluisa puuttuvien kääpiögalaksien ongelma. Kääpiögalakseja on löydetty paljon vähemmän, kuin mitä kylmän pimeän aineen ja pimeän energian teoria ennustaa.

Havainnot osoittavat, että maailmankaikkeudesta 75 % on pimeää energiaa, 20 % pimeää ainetta ja 5 % tavallista (jollain tavoin näkyvää) ainetta.

Rakkikoirulin buffaus: Tarkkaan ottaen havainnot eivät osoita pimeän aineen tai energian määriä, koska niitä ei voida havaita. Teoreettiset mallit maailmankaikkeuden rakenteesta vaativat niiden olemassaolon. Muutoin maailmankaikkeuden rakennetta ei osattaisi selittää.

Galaksit ja kaikki aine universumissa on jakautuneena monimutkaiseksi verkostoksi, jota kutsutaan "Kosmiseksi Verkoksi." Tietokonesimulaatiot osoittavat, että sellaisessa universumissa pitäisi linnunratamme läheisyydessä olla valtava määrä pieniä kääpiögalakseja. Kuitenkin vain kourallinen kääpiögalakseja on löydetty kiertämästä linnunrataa. Kääpiögalaksien vähyys on vakava haaste [kehitysopilliselle] käsityksellemme galaksien muodostumisesta.

Kansainvälisessä CLUES-(Constrained Local UniversE Simulations project) projektissa on tutkittu tätä ongelmaa. CLUES-simulaatioissa käytetään havaintoja linnunradan ympäristön galaksien liikkeistä. "Tavoitteemme on simuloida paikallisen galaksiryhmän - linnunrata ja Andromedan galaksi seuralaisineen - evoluutio," sanoo Stefan Gottlöber (Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam).
CLUES-simulaatioiden analyysi on paljastanut, että jotkut kaukaisista kääpiögalakseista liikkuvat niin suurella nopeudella Kosmisen Verkon suhteen, että suurin osa niiden sisältämästä kaasusta voi irtautua niistä. Tutkijat kutsuvat tätä ilmiötä "Kosmiseksi Verkkoriisumiseksi" (Cosmic Web Stripping), koska universumin aineen verkkomainen rakenne on syypää kääpiögalaksien kaasuhävikkiin.

"Nämä kääpiö liikkuvat niin nopeasti, että heikoinkin osa Kosmisesta Verkosta riittää irrottamaan niiden kaasun," tohtorikoulutettava ja tutkimuksen johtaja Alejandro Benítez LLambay (Instituto de Astronomía Teórica y Experimental of the Universidad Nacional de Córdoba, Argentiina) kertoo. Ilman kaasuvarantoja tähtien synnyttämiseen, nämä kääpiögalaksit ovat niin pieniä ja himmeitä, että ne ovat tuskin havaittavissa nykyään. Puuttuvat kääpiögalaksit voivat olla yksinkertaisesti liian himmeitä havaittavaksi.

Koska kehitysoppi on totta ja kehitysopin mukaiset teoreettiset mallit ovat totta, niin silloin syytä keksiä hyviä selityksiä empiirisille havainnoille, jotka eivät tue kehitysoppia. Tämä on malliesimerkki tilanteesta, jossa metafyysiset ennakko-oletukset ohjaavat teorian- ja käsitteenmuodostusta. Empiiriset havainnot jäävät siinä pelissä statistin asemaan. Kääpiögalaksien puute ei ole ainoa puutos, joka maailmankaikkeutta vaivaa.


Lähde:

http://www.aip.de/en/news/press/dwarfs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti