torstai 21. helmikuuta 2013

Tutkijat selvittivät merkittävän antibiootin toiminnan


Kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut, että hikoillessa ihmisen iho tuottaa dermicidin-antibioottia, joka on tehokas lääke tuberkuloosia ja muita vakavia infektioita aiheuttavia bakteereita vastaan. Siitä voi  olla apua uusien mikrobilääkkeiden kehittämisessä.

Hikoilu edistää terveyttä, mutta sosiaalisessa kanssakäymisessä se helposti unohtuu. (sweatfree.com.au)

Hikoilu levittää ihollemme tehokasta antibioottia, joka suojaa meitä vaarallisilta mikrobeilta. Nämä antibakteeriset peptidit (AMPs) ovat tehokkaampia kuin tavanomaiset antibiootit, koska bakteerit eivät kykene kehittämään niin nopeasti resistenssiä niitä vastaan.

Tutkijat ovat selvittäneet antibiootin atomirakenteen, mikä auttaa heitä määrittämään sen toimintamekanismin. Vaikka tällä hetkellä tunnetaan n. 1700 erilaista antibioottia, niin niiden toiminta on tunnettu huonosti.

Antibiootin kohteena on bakteerin soluseinä, jota ei voi muuttaa nopeasti hyökkäyksen torjumiseksi. Tästä syystä AMP:t ovat potentiaalisia uuden sukupolven mikrobilääkkeiden lähtöaineita.

Dermicidin aktivoituu suolaisessa ja heikosti happamassa hiessä. Molekyyli muodostaa bakteerin soluseinän läpäiseviä pieniä kanavia, joita pitkin bakteeriin virtaa hien sisältämiä varautuneita sinkkipartikkeleita ja vettä. Tämän seurauksena bakteeri kuolee.

Tutkijat havaitsivat, että kanavat ovat epätavallisen pitkiä, läpäisykykyisiä ja muunneltavia. Ne edustavat  uutta kalvoproteiinien luokkaa.

Tutkijoiden mukaan dermicidin soveltuu hyvin monenlaisten soluseinämien läpäisyyn, mikä ilmeisesti selittää sen laajan käyttöalueen - bakteereista sieniin.

Antibiootti tehoaa tuberkuloosin aiheuttajaan - Mycobacterium tuberculosis - sekä Staphylococcus aureus-bakteeriin, joka tunnetaan sairaalainfektioiden aiheuttajana (MRSA).

"Nyt kun me tiedämme, kuinka nämä antibiootit toimivat, me voimme tämän perusteella kehittää uusia entistä tehokkaampia mikrobilääkkeitä," tohtori Ullrich Zachariae Edinburgin yliopistosta sanoo.

Kannattaa siis hikoilla ja luonnosta kannattaa ottaa oppia.


Lähde:

http://esciencenews.com/articles/2013/02/21/scientists.unveil.secrets.important.natural.antibiotic

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti