sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Viruksilla on vaikeuksia sopeutua muuttuviin lämpötiloihin


Floridan ja Yalen yliopistojen biologien tekemä tutkimus osoitti, että jopa yksinkertaisella RNA-viruksella on vaikeuksia sopeutua muuttuviin lämpötiloihin. Virukset ovat kestävimpiä ja sopeutumiskykyisimpiä olioita. Tutkimusraportti on julkaistu Evolution-tiedelehdessä.

Tutkimuksessa yksinkertainen RNA-viruspopulaatio altistettiin satunnaisesti muuttuvaan (välillä 29 - 37 C) lämpötilaan, eikä virus sopeutunut tällaiseen ympäristönmuutokseen.

"Ne näyttävät menevän jumiin. Jopa sopeuttavan muutoksen mestareilla näyttää olevan kelpoisuusongelmia," professori  ja tutkimusraportin vanhempi kirjoittaja (senior author) Paul Turner Yalen ympäristö- ja evoluutiobiologian laitokselta kertoo. Tutkimus suoritettiin Turnerin laboratoriossa. Barry Alto Floridan yliopistosta on tutkimuksen johtaja ja Brian R. Wasik sekä Nadya M. Morales Yalen yliopistosta ovat tutkimusryhmän muut jäsenet.

Virukset ovat yleensä nopeita sopeutumaan ympäristön muutoksiin, kuten ihmisten influessavirukset osoittavat. Joka vuosi tuo tullessaan uuden muodon influessaviruksesta. Niinpä Turner tutkimusryhmineen oletti, että viruksilla ei olisi vaikeuksia sopeutua nopeisiin lämpötilan muutoksiin. He olivat kuitenkin väärässä. Turnerin mukaan oli yllättävää, että virukset eivät kyenneet sopeutumaan vain 8 asteen lämpötilan muutokseen.

"On merkille pantavaa, kuinka kyvyttömiä ne olivat sopeutumisen näkökulmasta," Turner toteaa. "Mutaatiot eivät tuottaneet niille mitään sellaisia muutoksia, joiden avulla ne olisivat voineet sopeutua odottamattomiin ympäristönmuutoksiin."

Evoluutioteorian pääargumentti on eliöiden sopeutuminen muuttuviin ympäristöolosuhteisiin mutaatioiden avulla. Tämä tutkimus osoitti, että edes "sopeuttavan muutoksen mestarit" eli virukset eivät kykene sopeutumaan yllättäviin ympäristön muutoksiin. Se oli yllätys tutkijoille ja se on yllätys myös monille kehitysoppiin uskoville.


Lähteet:

http://news.yale.edu/2013/01/31/even-adaptable-viruses-have-trouble-surviving-erratic-temperatures
http://phys.org/news/2013-02-viruses-surviving-erratic-temperatures.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti