torstai 21. maaliskuuta 2013

Maailmankaikkeus vanheni


Planck avaruusohjelma on julkaissut tähän mennessä tarkimman kartan maailmankaikkeuden mikroaaltotaustasäteilystä. Kartta osoittaa, että maailmankaikkeus laajenee hitaammin ja että se on vanhempi kuin on uskottu. Uudet havainnot vanhentivat maailmankaikkeutta 100 miljoonaa vuotta, joten maailmankaikkeuden uusi ikä on 13,8 miljardia vuotta.


Maailmankaikkeuden ikä, sisältö ja ominaispiirteet kuvataan kosmologian standardimallilla. Uudet havainnot ovat auttaneet tiedemiehiä tarkentamaan mallia. Kuitenkin samaan aikaan on olemassa joitain omituisia piirteitä, jotka eivät sovi mallin antamaan yksinkertaiseen kuvaan. Mallin mukaan taivaan pitäisi olla samanlainen kaikkialla, mutta säteily on jakautunut epäsymmetrisesti taivaan eri puoliskoille. Lisäksi on olemassa odotettua laajempi poikkeama jakautumassa.
"Jotkut poikkeamat pakottavat meidät arvioimaan uudelleen perusolettamuksiamme," sanoo Jan Tauber ESAn Planck-ohjelmasta. "Uskomme, että Planck-havaintojen lisätutkimukset valaisevat näitä arvoituksia."

Planck-tulokset ovat myös hiukan muuttaneet tavallisen aineen ja pimeän aineen ja energian määräsuhteita.



Lähde:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti