maanantai 25. maaliskuuta 2013

Makroevoluutio on osoitettu koisokasveilla


Kehitysoppiin kriittisesti suhtautuvat väittävät, että makroevoluutiota ei ole koskaan havaittu. Cornellin yliopistossa tehty uusi tutkimus asettaa tämän väitteen kyseenalaiseksi, sillä tutkimuksen mukaan kasvien lisääntymiskäyttäytyminen ajaa niiden puolustusmekanismien makroevoluutiota. Tutkimus on julkaistu PNAS-tiedelehdessä.

Tomaatti (Solanum lycopersicum) kuuluu koisokasveihin (Solanaceae). (Kuva: Wikipedia)

Kehitysopin uskottavuuden ja kehitysoppiin uskovien kannalta tämä tiedeuutinen on hyvä asia, joten on syytä tarkemmin katsoa millaista makroevoluutiota Cornellin yliopiston tutkijat havaitsivat.

Tutkimuksen mukaan kasvien lisääntynyt sisäsiittoisuus lisäsi puolustusmekanismin geenisäätelyä siten, että kasvi lakkasi ilmentämästä puolustuksen kannalta tarpeettomia geenejä. Kasvi siis reagoi ympäristöolosuhteisiin ilmentämällä vain niitä geenejä, joista oli sille hyötyä.

Cornellin yliopiston tutkijoiden makroevoluutioksi nimeämällä ilmiöllä ei ole mitään tekemistä uusien geenien, toimintojen tai rakenteiden syntymisen kanssa. Tutkijat havaitsivat vain kasvien säätelevän olemassa olevien geenien ilmentymistä. Jäämme siis edelleen odottamaan havaintoa makroevoluutiosta, jossa todella syntyy jotakin merkittävää uutta.

Tämän tutkimuksen havainnot ovat yhtäläisiä samaisen yliopiston Iltahelokilla tehdyn tutkimuksen, sekä Salk instituutin tutkimuksen kanssa.


Lähteet:

http://phys.org/news/2013-03-dont-daisies-macroevolution-alternate-defense.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti