torstai 14. maaliskuuta 2013

Tähtitieteilijät ovat löytäneet varhaisen universumin tähtiä synnyttäviä galakseja


Tähtitieteilijät ovat löytäneet tähtiä synnyttäviä galakseja varhaiselta ajalta universumin historiassa. Tähän asti niitä ei uskottu olleen olemassa niin varhain [alkuräjähdyksen jälkeen]. Nyt löydettyjen galaksien uskotaan näyttävän samanlaisilta, kuin nykyajan massiiviset galaksit olivat tähtiä synnyttävässä nuoruudessaan. Tulokset julkaistaan Nature- ja Astrophysical Journal-tiedelehdissä.

Tämä kaavakuva esittää, kuinka lähempänä olevan galaksin gravitaatiokenttä vääristää gravitaatiolinssinä tunnetun ilmiön avulla kaukaisen galaksin valoa. Gravitaatiolinssin vuoksi kaukainen galaksi näyttää kirkkaammalta ja sen ympärille muodostuu tyypilliset valorenkaat - Einsteinin renkaat. Analyysi osoittaa, että jotkut kaukaiset tähtiä synnyttävät galaksit ovat yhtä kirkkaita kuin 40 triljoonaa Aurinkoa ja että gravitaatiolinssi on suurentaa ne 22-kertaisiksi. (Credit: ALMA (ESO/NRAO/NAOJ), L. Calçada (ESO), Y. Hezaveh et al.)

Havaintojen toivotaan auttavan tähtitieteilijöitä paremmin ymmärtämään milloin ja miten varhaiset massiiviset galaksit muodostuivat.

Tähtiä uskotaan syntyneen intensiivisimmin massiivisissa galakseissa varhaisen universumin aikana. Tuolloin tähtien syntynopeuden oletetaan olleen paljon suurempi kuin nykyisessä linnunradassamme. Kaksi nyt löydetyistä galakseista (yhteensä 18 kpl) ovat kaukaisimpia tähtiä synnyttäviä galakseja ja niiden sanotaan olevan peräisin ajalta, jolloin maailmankaikkeus oli  miljardin vuoden ikäinen Yllättäen tutkijat löysivät myös merkkejä vedestä näistä kaukaisista galakseista, mikä tekee niistä kaukaisimman paikan maailmankaikkeudessa, josta on löydetty vettä.

Nämä havainnot teki mahdolliseksi gravitaatiolinssinä tunnettu ilmiö, jossa lähempänä olevan galaksin gravitaatio kenttä vääristää ja suurentaa kaukaisemman galaksin valoa. Tässä tapauksessa gravitaatiolinssi aiheutti 22-kertaisen suurennoksen.

Tutkijat haluavat myös selvittää miksi ja miten nämä massiiviset galaksit synnyttävät uusi tähtiä niin suurella volyymillä.

Karvakuonosta tämä kuulostaa kehäpäätelmältä. Massiiviset galaksit synnyttävät massiivisella teholla uusia tähtiä. Massiivisia galakseja ei kuitenkaan olisi olemassa ilman tähtiä. Mikä siis synnytti ensimmäiset tähdet, kun massiivisia galakseja ei vielä ollut olemassa? Massiivinen kehitysopillinen mielikuvitus kenties?

Tämäkin uusi havainto on kehitysopin epätarkkuusperiaatteen mukainen. Mutta se ei olekaan mikään uusi havainto.


Lähde:

http://www.nrao.edu/pr/2013/highz/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti