lauantai 23. maaliskuuta 2013

Ulos Afrikasta vaelluksen ajankohta myöhentyi


Uusi tutkimus haastaa ihmisen evoluution merkittävän tapahtuman - ulos Afrikasta - ajankohdan. Mutaationopeuteen perustuvien uusien mittausten mukaan tämä vaellus tapahtui paljon myöhemmin kuin on tähän asti on oletettu. Tutkimus on julkaistu Current Biology-tiedelehdessä.

Kuvan henkilöt eivät liity tekstissä mainittuun kehitysopilliseen tarinaan. (Kuva: imdb.com)

Tübingenin yliopiston ja Max Planck instituutin tutkijoiden johtaman kansainvälisen tutkimusryhmän mukaan moderni ihminen vaelsi ulos Afrikasta n. 62 000 - 95 000 vuotta sitten. Tämä uusi tulos käytännössä puolittaa vanhat arviot ja siten siirtää tämän vaelluksen paljon lähemmäksi nykyaikaa. Aikaisempien arvioiden mukaan ensimmäiset nykyihmiset siirtyivät pois Afrikasta 90 000 - 180 000 vuotta sitten (Valste 1991).

Tutkijat laskivat myös, että kaikkien nykyisten ihmisten yhteinen esi-äiti eli n. 160 000 vuotta sitten.

Tämä on kyllä todella yllättävä havainto, sillä pitkiin ajanjaksoihin perustuva kehitysoppi on tässä tapauksessa joutunut käyttämään ykköstä pienempää kerrointa aikamääritysten korjaukseen. Tähän asti kertoimet ovat pääasiassa olleet ykköstä suurempia. Vieläköhän rahkeissa on varaa kerrointen rukkaamiseen?


Lähteet:

http://www.uni-tuebingen.de/en/landingpage/newsfullview-landingpage/article/erste-auswanderung-moderner-menschen-aus-afrika-vor-weniger-als-95000-jahren.html

Valste, Juha (1991): Ihmisen kehitys, Kirjayhtymä, Helsinki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti