lauantai 16. maaliskuuta 2013

Universumin hienosäädön hienosäätö


North Carolina State-yliopiston tutkijat ovat havainneet, että elämälle sopivien hiilen ja hapen muodostuminen maailmankaikkeudessa on mahdollista vain erittäin pienellä toleranssilla.

Kevyen kvarkin massa määrittää hiilen ja hapen muodostumisen ja hiileen perustuvan elämän mahdollisuuden. (Kuvat: Dean Lee ja NASA.)

Hiiltä ja happea muodostuu, kun heliumi palaa punaisten jättiläistähtien ytimissä. Hiili-12, josta me olemme rakentuneet, voi syntyä vain mikäli 3 alfa-hiukkasta - helium-4 ydintä - yhdistyvät hyvin erikoisella tavalla. Avain siihen on hiili-12:n energiataso - Hoylen tila - joka on 379 keV (379000 eV) 3 alfa-hiukkasen yläpuolella. Happea muodostuu, kun eräs toinen alfa-hiukkanen yhdistyy hiileen.

Fyysikot ovat laskeneet, että vain pieni muutos alfa-hiukkasen eli kevyen kvarkin massassa muuttaisi Hoylen tilaa, mikä puolestaan vaikuttaisi hiilen ja hapen moudostumiseen tavalla, joka tekisi elämästä mahdotonta.

"Hiilen Hoylen tila on avain," sanoo fyysikko Dean Lee. "Mikäli Hoylen tila olisi 479 keV 3:n alfa-hiukkasen yläpuolella, niin silloin hiiltä syntyisi liian vähän elämää varten."

"Sama koske myös happea," Lee lisää. "Mikäli Hoylen tila olisi vain 279 keV 3:n alfa-hiukkasen yläpuolella, niin silloin olisi paljon hiiltä, koska helium palaisi tähdissä paljon nopeammin hiileksi. Mutta silloin tähdet eivät olisi tarpeeksi kuumia, jotta happea syntyisi tarpeeksi elämää varten. Laskujemme mukaan vain 2-3 % muutos kvarkin massassa johtaisi ongelmiin elämän kannalta."

Kehitysoppiin uskovien tehtävänä on antaa uskottava selitys näille havainnoille. Vai onko niin, että kun onni kerran potkaisee, niin silloin se potkaisee oikein nahka-anturalla, niinkuin Miinan ja Manun onkiretkellä.Lähde:

http://news.ncsu.edu/releases/tpleeanthropic/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti