maanantai 25. maaliskuuta 2013

Uutta tietoa elämän varhaisesta alkuperästä


Georgian yliopiston (UGA) tutkijat kertovat löytäneensä merkittäviä geneettisiä johtolankoja arkkibakteerien historiasta ja elämän alkuperästä. Tulokset on julkaistu PNAS-tiedelehdessä.

"Arkit ovat hyvin vanha elämänmuoto ja kaikki mitä voimme niistä oppia, saattaa auttaa meitä vastaamaan elämän alkuperäkysymykseen," sanoo professori William Whitman.

Felipe Sarmiento tarkasteli 1779:ää geeniä Methanococcus maripaludis-arkissa. Hän havaitsi, että n. kolmannes eli 529 geeniä oli erittäin tarpeellisia (essential) eli tärkeimpiä solun toiminnan kannalta. Arkkien geneettinen järjestelmä on hyvin samankaltainen kuin eukaryooteilla ja sen vuoksi monet tiedemiehet uskovat eukaryoottien kehittyneen arkeista.

Koska DNA muodostaa elävän organismin perustan, niin DNA-synteesin on uskottu olevan peräisin hyvin varhaiselta ajalta elämän historiassa. Tämän vuoksi tutkijat yllättyivät havaitessaan, että arkeilla onkin erilainen DNA-synteesi. Whitmanin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että DNA-synteesi syntyikin myöhään elämän kehityshistoriassa.

Whitmanin päätelmä on outo. Syntyivätkö elämän rakennuspalikat ensin ja vasta sitten niiden rakennusohjeet ja ohjeen kopiointijärjestelmä?

Whitman kertoo, että tutkimus voi mahdollisesti auttaa valmistamaan metaania tehokkaammin. M. maripaludis käyttää vetyä (energianlähteenään) hiilidioksidin pelkistämiseen metaaniksi.

"Alamme saada uusia näkökulmia siihen, kuinka tämä eliö alunperin syntyi," Sarmiento sanoo.

Tämänkin tiedeuutisen otsikko lupasi aika paljon. Lopulta käteen ei jäänyt juurikaan mitään, mikä olisi auttanut meitä ymmärtämään, kuinka elämä on syntynyt itsestään. Hyvin "varhainenkin" ja "yksinkertainen" organismi on käytännössä yhtä monimutkainen kuin meidän solumme ja se sisältää satoja geenejä, joiden alkuperää tämä tutkimus ei tippaakaan valaissut.


Lähde:

http://news.uga.edu/releases/article/uga-researchers-shed-light-on-ancient-origin-of-life/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti