keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Vanhin tähti näyttää maailmankaikkeutta vanhemmalta


Aikaisempien tutkimusten mukaan linnunradassa sijaitseva maailmankaikkeuden vanhin tähti on 16 miljardia vuotta vanha. Se olisi siis vanhempi kuin maailmankaikkeus, jonka uskotaan olevan n. 13,8 miljardin vuoden ikäinen. Korjatakseen tämän paradoksin tähtitieteilijät ovat määritelleet tähdelle uuden iän, joka on paremmin sopusoinnussa maailmankaikeuden iän kanssa.

Tähtitieteilijät määrittelivät maailmankaikkeuden vanhimman tähden (HD 140283) iän uudelleen, käyttäen apuna tähden etäisyyttä, kirkkautta, koostumusta ja rakennetta. "Yhdistämällä kaikki nämä eri tekijät saamme tähden iäksi 14,5 +- 0,8 miljardia vuotta, mikä on sopusoinnussa maailmankaikkeuden iän kanssa," kertoo tutkimuksen johtaja Howard Bond. (H. Bond ei tiettävästi ole sukua J. Bondille).

Tähden absoluuttisen kirkkauden tarkka tunteminen on tärkeää iänmäärityksen kannalta. Lisäksi tutkijat käyttivät vallitsevia teorioita arvioidakseen tähden ydinreaktion nopeutta, koostumusta ja rakennetta, mikä myös auttoi tähden iän arviointia. Esimerkiksi tähdellä on suhteellisen korkea happi-rauta suhde, mikä alentaa tähden aikaisempia ikäarvioita.

Kuvassa tähden HD 140283 lähiympäristö. (Kuva: A.Fujii Z.Levay [STScl])

HD 140283 liikkuu avaruudessa suurella nopeudella ja tähtitieteilijöiden mukaan sen näennäinen paikka taivaalla muuttuu täydenkuun halkaisijan verran 1500 vuoden aikana.

Tutkimusraportti on julkaistu Astrophysical Journal Letters-tiedelehdessä.

Maailmankaikkeuden vanhin tähti on mittausten mukaan vähintään yhtä vanha (14,5 +- 0,8 miljardia vuotta) kuin maailmankaikkeus (13,8 miljardia vuotta). Mielenkiintoiseksi tämän arvion tekee se, että tähti sisältää happea ja rautaa (tutkijat ilmoittivat sille happi-rauta-suhteen). Kehitysopin mukaan maailmankaikkeuden ensimmäiset tähdet syntyivät vedystä ja heliumista, eivätkä ne sisältäneet lainkaan raskaampia alkuaineita. Happea ja rautaa uskotaan olevan vasta myöhemmissä tähtisukupolvissa. HD 140283 ei siis voi olla kehitysopin mukaisen ensimmäisen sukupolven tähti, vaikka sen ikä on mittaustarkkuuden rajoissa sama kuin maailmankaikkeuden ikä.

Tämä havainto on sopusoinnussa kehitysopin epätarkkuusperiaatteen kanssa.


Lähde:

http://www.space.com/20112-oldest-known-star-universe.html?cmpid=514630


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti