sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

"Älykäs iho" jäljittelee ihmisen tuntoaistia


Yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset suunnittelijat ovat valmistaneet keinotekoisen  ihon koekappaleen, joka jäljittelee ihmisen tuntoaistia.

Keinotekoisella iholla on "tuntoaisti." (Kuva: BBC)

Tämä uusi innovaatio saattaa nopeuttaa älykkään keinotekoisen ihon kehittämistä, joka voisi antaa roboteille tuntoaistin.

Suunnittelijat käyttivät sinkkioksidi nanojohtimia 8000 transistoria käsittävän mikropiirin rakentamiseen. Jokainen transistori kykenee tuottamaan sähköisen signaalin, mikäli se joutuu mekaanisen kuormituksen alaiseksi.

Kosketusherkät transsistorit - takselit (taxels) - ovat yhtä herkkiä kuin ihmisen sormen päät. Professori Zhong Lin Wang kertoo, että keinotekoisella iholla varustetut robotit olisivat älykkäämpiä, sillä ne voisivat tuntea liikkeidensä vaikutuksen.

Tuntoaistin jäljitteleminen keinotekoisesti on ollut haastavaa ja se voidaan saada aikaan mittaamalla resistanssimuutoksia, joita mekaaninen kuormitus aiheuttaa. (Tässä on siis sama periaate kuin venymäliuskoissa, joita käytetään metallirakenteiden kuormituksen mittauksissa).

Georgian Teknillisen yliopiston tutkijoiden kehittämässä menetelmässä sovelletaan kuitenkin toisenlaista fysikaalista ilmiötä - pieniä polarisaatiomuutoksia, joita syntyy, kun pietsosähköisiä kappaleita siirretään tai kuormitetaan mekaanisesti.

"Tämä uusi tekniikka auttaa meitä kontrolloimaan elektronisia laitteita suoraan mekaanisen kuormituksen perusteella," Wang lisää.

Keinotekoisen ihon valmistaminen on teknisesti haastavaa ja lopputuote on "älykäs iho." Kehitysopin mukaan tämän "älykkään ihon" malli ja esikuva on syntynyt älyttömän prosessin tuloksena. Koskahan tutkijat ryhtyvät soveltamaan älytöntä suunnittelua älykkäiden päämäärien saavuttamiseksi?


Lähde:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22302487

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti