lauantai 27. huhtikuuta 2013

Dawkins tittelisateessa


Brittiläinen Prospect-lehti on nimennyt maailman tunnetuimman ateistin ja evoluutioteorian puolustajan Richard Dawkinsin "maailman johtavimmaksi ajattelijaksi" ("world's top thinker"). Samana päivänä maailman johtava tiedelehti Nature kritisoi tieteen popularisoijia evoluution julistamisesta selvitetyksi kysymykseksi. Lehti nimesi Richard Dawkinsin esimerkiksi No. 1, sellaisen yksinkertaistetun kuvan levittäjästä.

Professori Richard Dawkins on saanut uusia titteleitä. (Kuva: McMurdo McLeod/Guardian)

60 vuotta sitten DNA:n kaksoiskierteestä tuli modernin biologian ja evoluution ikoni. Meille kerrotaan, että DNA:ssa tapahtuvat mutaatiot muodostavat evoluution perustan, jotka yhdessä luonnonvalinnan kanssa ovat saaneet aikaiseksi biosfäärin henkeäsalpaavan monimuotoisuuden.

Koska vain 2 % DNA:sta koodaa proteiineja, niin 98% pidettiin pitkään hyödyttömänä roskana. Viime vuonna julkaistun ENCODE-projektin tulosten mukaan valtaosa tästä "roska-DNA":sta onkin toimivaa ja nyt on ilmeistä, että tämä DNA:n osa on eliöiden rakentamisessa yhtä tärkeää kuin proteiineja koodaava osa.

Tuoreimmassa Nature:n numerossa Philip Ball kirjoittaa:

"Me emme tiedä mitä suurin osa DNA:sta tekee, miten se tekee tai miten se vaikuttaa eliön ominaisuuksiin. Toisin sanoen me emme ymmärrä sitä, miten evoluutio toimii molekyylitasolla."

"Epäilemättä darwinistinen luonnonvalinta ajaa useimpia evolutiivisia muutoksia..  mutta tiedemiehet eivät ole yksimielisiä siitä, ajaako pääasiassa luonnonvalinta evoluutiota myös molekyylitasolla."

Kuitenkin tieteen popularisoijat jatkavat vanhaa tarinaansa, ikäänkuin kaikki olisi ennallaan. Ball kirjoittaa:

"Tuskin kuiskauksen omaisesti tämä kiihkeä väittely saavuttaa suuren yleisön. Esimerkiksi voisi ottaa Richard Dawkinsin viime vuonna Prospect-lehdessä tekemä kuvaus geenistä, joka Dawkinsin mukaan "on ainutlaatuinen ja itsenäinen kopioituja, johon darwinistinen luonnonvalinta kohdistuu, ilman vihjaustakaan siitä, että luonnonvalinta toimii kaikilla biologian tasoilla."

Ball arvelee, että evoluution populaaritarinat kiillotetaan sen vuoksi, etteivät kehitysoppikriitikot (karvakuono yms.) voisi käyttää hyväksi [todellisen] tilanteen epävarmuutta. Mutta hän toteaa, että "me olemme jo tarpeeksi vanhoja tietääkseemme tähän kysymykseen liittyvistä epäilyistä ja väittelyistä, jotka jättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia."

Niin, emmeköhän me ole jo tarpeeksi vanhoja sallimaan vapaan keskustelun alkuperäkysymyksessä, ilman että kenenkään tarvitsee näkemystensä vuoksi joutua pilkan, ivan tai painostuksen kohteeksi.

Ja tämän kunnioitettavan periaatteen vuoksi meidän on toki sallittava maailman suurimman ajattelijan jatkaa evoluution kiillotetun kuvan levittämistä.


Lähde:

http://www.evolutionnews.org/2013/04/worlds_leading_071641.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti