tiistai 23. huhtikuuta 2013

Dover-uusinta: beta-globiini pseudogeenillä onkin toiminto!


Genome Biology and Evolution-tiedelehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan kuuluisalla β-globiini pseudogeenillä on toiminto. Mutta miksi β-globiini pseudogeeni on niin kuuluisa?


No, se on ollut Näyte A, jota älykästä suunnittelua kritisoivat käyttivät todisteena oikeudessa osoittamaan, että ihmisen genomi on täynnä  hyödytöntä ja toimimatonta roskaa, joten se ei voi olla suunniteltu. Todistajalausuntonsa alussa vuonna 2005 Kitzmiller v. Dover-oikeudenkäynnissä Brown yliopiston biologian professori Kenneth Miller todisti, että β-globiini pseudogeeni "on viallinen ja siinä on useita molekyylivirheitä, jotka tekevät geenistä toimimattoman." Lisäksi hän kertoi oikeudelle:

"Ja se tosiasia, että näillä kolmella lajilla on sama virhe, ohjaa meidät vain yhteen johtopäätökseen ja se on sama, jonka Charles Darwin ennusti lähes 150 vuotta sitten: kaikilla näillä kolmella lajilla on yhteinen esi-isä. Yhteensopivat virheet todistavat yhteisen polveutumisen."

Vuonna 2008 julkaistussa kirjassaan Only a Theory Miller vielä selvemmin väittää tämän geenin kumoavan älykkään suunnittelun teorian. Hän kirjoittaa: "β-globiini pseudogeenin yksityiskohtainen analyysi osoittaa, että mutaatioiden sarja on tehnyt siitä toimimattoman" (s. 102). Millerin mukaan tämä riittää tekemään selvää älykkäästä suunnittelusta.

"Gorillan ja simpanssin [β-globiini] pseudogeeneissä on täsmälleen samat virheet... ei ole mitään järkeä väittää, että kuusi samanlaista virhettä olisi syntynyt sattumalta kolmessa riippumattomassa lajissa. Ainoa järkevä tulkinta on se, että alkuperäiset virheet syntyivät sattumalta kolmen lajin yhteisessä esi-isässä. Genomin tekijänoikeutta käsittelevässä oikeusistunnossa kaikki viittaukset suunnittelijaan voitaisiin heittää samantien ulos."

Mutta uuden tutkimuksen mukaan β-globiini pseudogeeni ei olekaan viallinen, vaan sillä on tärkeä geenin ilmentymistä ohjaava säätelytehtävä.

Ihmisellä kuusi geeniä liittyy β-globiinin tuottamiseen.  β-globiini-proteiini on toinen kahdesta globiinimolekyylistä, jotka yhdessä muodostavat hemoglobiinin. Näistä kuudesta geenistä viisi koodaa  β-globiini-proteiinia, mutta kuudennella - kuuluisalla  β-globiini pseudogeenillä - on ennenaikainen stop-kodoni, joka estää sitä tuottamasta täydellistä β-globiinin RNA-transkriptiota. Kehitysopillinen lähtökohta on saanut monet tutkijat - Miller mukaanlukien - olettamaan, että tämä "pseudogeeni" on toimimatonta geneettistä roskaa. Kuitenkin jotkut tiedemiehet ajattelivat itsenäisesti ja tutkivat asiaa hieman tarkemmin.

Nämä tutkijat tarkastelivat  β-globiini-geenien kopioita (ml. pseudogeenin kopio HBBP1) 1092 ihmisestä, jotka edustivat 14 eri populaatiota eri puolilla Maapalloa. He tarkastelivat samoja geenejä myös simpanssissa. Kun tutkijat vertasivat eri populaatioiden ja eri lajien geenikopioita he havaitsivat, että geenien vaihtelu (erilaisuus) oli vähäisempää kuin olisi ollut odotettua, mikäli geenit olivat toimimattomia ja niihin olisi kumuloitunut neutraaleja mutaatioita tasaisella nopeudella. Tämä havainto viittaa siihen, että β-globiini pseudogeeni ei ole toimimaton, vaan sillä on toiminto.

Tutkijoiden mukaan havainnot viittaavat siihen, että β-globiini pseudogeenillä on merkittävä geenin säätelytoiminto. Vaikka tätä toimintoa ei vielä tunneta yksityiskohtaisesti, niin se on kuitenkin selvää, että β-globiini pseudogeeni ei ole evoluution (ja oletetun polveutumisen) kuluessa kertynyttä hyödytöntä roskaa.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että Kenneth Millerin oikeudelle toimittama Näyte A ei kelpaa todistamaan polveutumista yhteisestä esi-isästä eikä kumoamaan älykästä suunnittelua ihmisen genomin alkuperän selittäjänä.

Karvakuono on iloinen siitä, että kehitysopilliset ajatusrakennelmat eivät ole vakuuttaneet kaikkia tutkijoita, vaan he ovat itsepäisesti ja itsenäisesti etsineet uutta tietoa sieltäkin missä sitä ei pitäisi olla. Tässä tapauksessa nämä tutkijat olivat:

Ana Moleirinho, Susana Seixas, Alexandra M. Lopes, Celeste Bento, Maria J. Prata ja Antonio Amorim.

Obrigado a todos!


Lähde:

http://www.evolutionnews.org/2013/04/an_icon_of_the_071421.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti