torstai 4. huhtikuuta 2013

Ihmiset lähempänä simpanssia kuin ihmistä


Chigacon yliopiston tutkijat ovat havainneet, että joidenkin ihmisten genomeissa on alueita, jotka ovat lähempänä simpanssin vastaavia geenialueita, kuin muiden ihmisten.

(evoanth.wordpress.com)

Simpanssit ovat ihmisen lähimpiä sukulaisia. Joidenkin arvioiden mukaan ihmisen ja simpanssin perimät ovat yli 98 % samanlaisia.

Chigacon yliopiston tutkijat vertasivat 10 simpanssin ja 59 Saharan eteläpuolella asuvan afrikkalaisen ihmisen perimää. Tietokoneen avulla tutkijat lajittelivat geenipätkät (snippets) ryhmiin samankaltaisuuksien mukaan. Melkein jokainen geenipätkä kyettiin odotusten mukaisesti sijoittamaan joko ihmisen tai simpanssin ryhmiin. Mutta jotkut pätkät sisälsivät sekä ihmisen että simpanssin sekvenssejä ja joidenkin ihmisten pätkät olivat lähempänä simpanssia kuin muita ihmisiä.

Kyseisten geenipätkien mukaan näiden ihmisten lähin sukulainen on siis simpanssi. Tämä havainto herättää kysymyksen siitä, kuinka luotettavasti genomisekvenssit kertovat lajien oletetusta kehitysopillisesta sukulaisuudesta.


Lähde:

http://www.uchospitals.edu/news/2013/20130214-genetic-strategy.html

1 kommentti:

 1. Mielenkiintoinen tutkimus. En tiedä onko syy puutteellissa kielitaidossa, mutta olet ymmärtänyt johtopäätökset väärin.

  Tutkijat havaitsivat, että eräissä valituissa geenien sekvensseissä tietyt klusterit joillain ihmisillä muistuttivat enemmän simpanssin vastaavia kuin muiden ihmisten.

  Tämä on lähisukulaisilla aivan normaali geneettinen ilmiö. Esim. ruskeasilmäisten koirien silmien värin määrävä geeniklusteri on lähempänä suden vastaavaa kuin sinisilmäisten koirien. Silti ruskesilmäinen koira on geneettisesti lähempänä sinisilmäistä koiraa kuin sutta.

  Eli jos Ladassa on Mersun istuimet, on se edelleenkin lähempänä muita Ladoja kuin mersuja.

  Arvaan, ettet myönnä tai edes ymmärrä tätä asiaa, eli en odota vastausta. S

  Turhaan imartelet itseäsi tällä "tieteen rakkikoiralla". Tieteen rakkikoirat ovat tiedeyhteisön sisällä. Sinä et kuulu tiedeyhteisöön, etkä tule sinne ikinä pääsemäänkään, ellet opettele tieteellistä ajattelua.

  Ja myös tieteen rakkikoirien ideoilla on tapana kuolla esittäjiensä mukana. Tieteeseen kuuluu sisäinen kritiikki ja säännöt. Sinä edustat uskovaista, et tiedemiestä.

  VastaaPoista