tiistai 9. huhtikuuta 2013

Keinotekoinen lehti jäljittelee oikean lehden toimintoja


Tutkijat ovat valmistaneet keinotekoisen lehden, joka jäljittelee oikean lehden toimintoja. Lehti tuottaa energiaa "jäljittelemällä" fotosynteesiä ja se kykenee korjaamaan itseään. Laite on esitelty Amerikan Kemian Seuran (American Chemical Society) kokouksessa.

(world-visits.blogspot.com)

Tutkimusryhmän johtaja tohtori Daniel G. Nocera kertoo, että laite jäljittelee oikean lehden kykyä tuottaa energia auringonvalosta ja vedestä. Laite on kuitenkin vain yksinkertainen katalyytillä päällystetty silikonikiekko, eikä todellinen jäljitelmä kasvien monimutkaisesta fotosynteesimekanismista.

Kun kiekko upotetaan veteen ja siihen kohdistetaan Auringon valoa, laitteen katalyytit hajottavat vettä vedyksi ja hapeksi, jotka voidaan ottaa talteen ja käyttää polttokennoissa.

Nocera pitää laitteen kykyä korjata itseään tärkeänä innovaationa, joka auttaa laitteen ylläpitoa vaativissa käyttöympäristöissä.

Tämä on hienoa. Tutkijat ovat älykkään suunnittelun keinoin onnistuneet valmistamaan keinotekoisen lehden, joka tosin ei osaa jäljitellä fotosynteesiä, koska se on niin monimutkainen prosessi. Ovatko tutkijat liian tyhmiä valmistamaan kopiota fotosynteesistä vai onko heillä vain liian vähän aikaa? Fotosynteesin uskotaan syntyneen ilman älyä pitkän ajan kuluessa. Todennäköisesti tutkijat pitäisivät fotosynteesin täydellistä keinotekoista jäljitelmää merkittävänä teknisenä innovaationa. Mikäli tässä joskus onnistuttaisiin, niin vieläköhän fotosynteesin uskottaisiin syntyneen itsestään? Silloin ainakin voitaisiin varmuudella todeta se, että fotosynteesi voi syntyä älykkään suunnittelun tuloksena.


Lähde:

http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=PP_ARTICLEMAIN&node_id=222&content_id=CNBP_032564&use_sec=true&sec_url_var=region1&__uuid=895f6852-200e-4ef5-af3d-d18b12b85dd9


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti