tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kun ihminen oli vielä mato ?


Kansainvälisen tutkimusryhmän mukaan Xenoturbella bocki-mato on ihmisen kaukainen esi-isä, ja sen uskotaan olevan merkittävässä asemassa fylogeneettisessä evoluutiopuussa.

Xenoturbella bocki-mato. (Kuva: Hiroaki Nakano)

Tutkimusryhmään kuuluu myös ruotsalaisia tiedemiehiä Göteborgin yliopistosta ja luonnonhistorian museosta.

"On kerrassaan fantastista, että eläinkunnan evoluution avainorganismi elää Göteborgin yliopiston merentutkimuslaitoksen ovensuussa ja se on itse asiassa ainoa paikka maailmassa, jossa eläintä voidaan tutkia," Matthias Obst Göteborgin yliopiston biologian ja ympäristötieteiden laitokselta kertoo.

Geneettiset havainnot osoittavat, että Xenoturbella bocki kuuluu jälkisuisiin eli samaan perusryhmään, johon kehitysbiologit ovat ihmisenkin sijoittaneet. Toista ryhmää on kutsuttu alkusuisiksi. Vaikka mato ei muistuta ihmistä, niin kehitysbiologien mukaan sen alkiovaiheen kehitys muistuttaa jälkisuisten kehitystä.

Eläimet on yli sadan vuoden ajan jaettu alkusuisiin ja jälkisuisiin. Viime syksynä julkaistu tutkimus kuitenkin osoitti, että tämä jako on keinotekoinen, koska tutkimuksen mukaan "alkusuinen" ei tarkoita mitään. Tämän sai aikaan penismato, jossa havaittiin molempien ryhmien tunnusmerkkejä.

Jos alkusuinen ei tarkoita mitään, niin silloin ei myöskään jälkisuinen tarkoita mitään, koska termi ei määrittele mitään uutta eläinluokkaa.

Ruotsalaisten hehkutuksesta huolimatta on ilmeistä, että Xenoturbella bocki-mato ei tule ratkaisemaan "evoluution suuria mysteereitä."


Lähde:

http://www.alphagalileo.org/Organisations/ViewItem.aspx?OrganisationId=2250&ItemId=129789&CultureCode=en

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti