perjantai 19. huhtikuuta 2013

Massiivinen varhainen tähtitehdas on löydetty


Tähtitieteilijät ovat löytäneet avaruudesta  massiivisen galaksin, jossa uskotaan syntyvän uusia tähtiä 3000 Auringon massaa vastaava määrä vuodessa. Galaksi - HFLS3 - on 12,8 miljardin valovuoden päässä Maasta eli se oli olemassa hyvin varhaisen maailmankaikkeuden aikana.


Galaksissa tähtien syntynopeuden kerrotaan olevan 2000 kertaa suurempi kuin linnunradassa.

"Tämä on yksityiskohtaisin havainto tällaisesta kaukaisesta galaksista, mitä koskaan on tehty," sanoo Dominik Riechers Cornellin yliopistosta. "Tällaisista galakseista saatava yksityiskohtainen tieto auttaa ymmärtämään kuinka galaksit ja galaksijoukot syntyivät varhaisessa maailmankaikeudessa."

"Tämä galaksi on todiste siitä, että massiivinen tähtien syntyprosessi oli käynnissä jo 880 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen," Riechers kertoo. "Olemme saaneet arvokkaan havainnon ensimmäisten galaksien syntykaudelta."

Tutkijat uskovat uusien havaintotekniikoiden auttavan ymmärtämään sitä, kuinka ensimmäiset galaksit syntyivät varhaisessa maailmankaikkeudessa.

Tässäkään tapauksessa yhtään uuden tähden syntymää ei ole havaittu, mutta se ei estä kehitysoppiin uskovia uskomasta siihen, että avaruudessa syntyy ja on syntynyt uusia tähtiä itsestään. Kehitysoppiin kuuluu erilaisten kehitysprosessien kuvittelu ja teoreettinen rakentelu. Siinä sitä työsarkaa riittääkin.


Lähde:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti