maanantai 15. huhtikuuta 2013

Mooren laki ja elämän alkuperä


Kun elämä on kehittynyt (kehitysoppi oletetaan todeksi), sen monimutkaisuus on kasvanut eksponentiaalisesti Mooren lain mukaan. Nyt geneetikot ovat ekstrapoloineet tämän kehitystrendin taaksepäin ja havainneet, että sen mukaan elämä on vanhempi kuin Maapallo.


Mooren laki sanoo, että mikropiirillä transistorien tiheys (ja lukumäärä) kaksinkertaistuu kahden vuoden välein. Mittaamalla transistoritiheys tällä hetkellä voidaan Mooren lakia soveltamalla saada selville se koska transistoreja alettiin käyttää.

Nyt Alexei Sharov ja Richard Gordon ovat soveltaneet samaa periaatetta elämän monimutkaisuuteen. Heidän mukaansa on mahdollista mitata elämän monimutkaisuus sekä monimutkaisuuden kasvunopeus evoluution kuluessa. (Kehityksen oletetaan edenneen prokaryooteista eukaryootteihin ja aina nisäkkäisiin asti). He ovat saaneet tulokseksi eksponentiaalisen kasvukäyrän, mutta nyt tuplaantumisaika on 376 miljoonaa vuotta kahden vuoden sijaan.

Tämä johtaa meidät mielenkiintoisen kysymyksen ääreen. Mitä tapahtuu, jos me ekstrapoloimme ajassa taaksepäin aina elämän syntyyn asti (=monimutkaisuus on nolla)?

Sharovin ja Gordonin tuloksen mukaan elämä syntyi 9,7 +- 2,5 miljardia vuotta sitten. Koska maapallon uskotaan olevan vain 4,5 miljardia vuotta vanha, niin tämä tulos herättää lisää kysymyksiä. Miten ja missä elämä syntyi?

Ehkäpä elämän monimutkaisuus lisääntyi aluksi paljon nopeammin, jolloin aikajanat osuisivat paremmin kohdalleen. Monimutkaisuuden hyppäyksellistä alkua ovat hiljattain esittäneet McShea ja Hordijk.

Sharov ja Gordon kuitenkin tyrmäävät tämän näkemyksen sanomalla sen muistuttavan epäilyttävän paljon Raamatun luomiskertomuksen lyhyttä ajanjaksoa (luominen olisi tapahtunut vain tuhansia vuosia sitten).

He uskovat elämän saaneen alkunsa Maapallon ulkopuolella ennen Maapallon syntyä. Heidän tuloksensa selittäisi myös Fermin paradoksin: koska älyllisen elämän kehittymiseen kuluu n. 10 miljardia vuotta, niin on epätodennäköistä, että maailmankaikkeudessa olisi muita älykkäitä siviilisaatioita meidän lisäksi.

Tämä on ihan hauska tulos ja se varmasti herättää keskustelua evoluutiosta ja alkuperäkysymyksestä kiinnostuneiden keskuudessa.

Olisiko sittenkin niin, että elämän monimutkaisuus todellakin sai alkunsa nopeasti, niinkuin Raamatun luomiskertomuksessa kerrotaan?


Lähde:

http://www.technologyreview.com/view/513781/moores-law-and-the-origin-of-life/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti