maanantai 1. huhtikuuta 2013

Plasmidit välittävät vankomysiiniresistenssiä


Bakteerien antibioottiresistenssiä on pidetty eräänä evoluution todisteena. Uuden tutkimuksen mukaan vankomysiiniresistenssin fiksaatio enterokokeissa (VRE) on mikroevolutiivinen ja pääasiassa plasmidien välittämä tapahtuma. Tutkimus on julkaistu PLOS ONE-tiedelehdessä.

(ftp.cdc.gov)

Portugalilaisten ja espanjalaisten tutkijoiden mukaan enterokokkien vankomysiiniresistenssi johtuu pääasiassa Tn1546:n (VanA-genotyyppi)) ja Tn1549:n (VanB-genotyyppi) leviämisestä. Ensimmäistä tavataan yleisesti plasmideissa ja jälkimmäistä kromosomissa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Tn1546:n aiheuttamaa resistenssiä. Se aiheutuu plasmidien ja transposonien välittämästä horisontaalisesta geeninsiirrosta sekä erilaisten resistenssitekijöiden rekombinaatiosta, joiden tuloksena syntyy uusia mosaiikkimaisia geenirakenteita. Tutkijat kutsuvat tätä prosessia mikroevoluutioksi.

Bakteerien antibioottiresistenssi ei kelpaa todistamaan sitä, että evoluutioksi kutsuttu prosessi kykenisi tuottamaan uusia toimintoja tai rakenteita, eli että makroevoluutio olisi totta.


Lähde:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0060589

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti