perjantai 12. huhtikuuta 2013

Pseudoentsyymeilläkin on toiminto


Uusi tutkimus kyseenalaistaa vallitsevan käsityksen solun toimimattomien entsyymien - pseudoentsyymien - luonteesta. Niiden on uskottu olleen hyödyttömiä evoluutiojäänteitä, mutta ne näyttävätkin olevan osa solun säätelyjärjestelmää. 

(news.uchicago.edu)

Hiljattain tutkijoille selvisi, että pseudogeenit eivät olekaan toimimattomia. Nyt myös pseudoentsyymeiltä on löydetty toiminto.

Mitch Leslie on kirjoittanut aiheesta kaksi artikkelia ("Dead or Alive", "'Dead' Enzymes Show Signs of Life") Science-tiedelehteen.

"Proteiinien entsymaattista kilpailua on vaikea vertailla ja jotkut ilmeiset pseudoentsyymit ovat hämänneet tutkijoita."

Esimerkiksi CASK-entsyymi on "klassinen pseudokinaasi", joka ei osaa tehdä sitä mitä kinaasit normaalisti tekevät eli irrottaa fosfaattiryhmä ATP:ltä ja siirtää se jollekin toiselle proteiinille. Uudet havainnot osoittavat, että CASK "toimii heikkona katalyyttinä", vaikka entsyymin roolia kokonaisuudessaan ei tunneta.

"Noin vuosikymmen sitten biologit ällistyivät havaitessaan, että suuri joukko ihmisen entsyymejä olikin toimimattomia. Tämä havainto oli järkytys, sillä me emme voi elää ilman entsyymien katalysoimia biokemiallisia reaktiota. Kuinka niin moni näistä tärkeistä molekyyleistä olisi voinut menettää toimintakykynsä? Ja miksi keho edelleen tuottaa näitä ilmeisen hyödyttömiä proteiineja?"

Jotkut tutkijat ajattelivat, että tässä täytyy olla jotain vialla ja he osoittautuivat olevan oikeassa, Leslie sanoo. Pseudoentsyymejä on kaikissa organismeissa ja ne ovat hyvin säilyneitä eli samankaltaisia: evoluutio ei ole muokannut niitä. Tämä viittaa siihen, että ne ovat olemassa tiettyä tarkoitusta varten.

"Varmasti monilla toimimattomiksi oletetuilla entsyymeillä on eliöissä joku rooli. Jotkut toimivat auttavat "oikeita" entsyymejä katalysoimaan biokemiallisia reaktioita pakottamalla ne oikeaan muotoon. Toiset tarjoavat proteiineille paikan yhdistymiseen. Jotkut osallistuvat solun kommunikaatioon ja kuljetukseen tai muihin tehtäviin. "Ne osoittautuvat olevan biologisesti erittäin tärkeitä," sanoo proteiinikemisti Susan Taylor Kalifornian yliopistosta. "Ne ovat säilyneet tiettyä tarkoitusta varten."

Tutkijat ovat myös uudelleen ottaneet tarkasteluun "unohdetut geenit", jotka koodaavat pseudoentsyymejä. Evolutionistit uskovat niiden tarjoavan tietoa "entsyymien evoluutiosta." Lääkkeiden kehittäjät "toivovat voivansa hyödyntää niitä turvallisempien ja räätälöidynpien lääkkeiden valmistuksessa." Muut tutkijat haluavat vain tietää mitä varten ne ovat olemassa.

Tutkijoita kiehtoo ajatus, että monien geenien toiminnasta ei tiedetä mitään. Tämän ajatuksen luulisi edistävän tutkimusintoa enemmän kuin kehitysopillisten "roska-DNA"-, "pseudogeeni"- ja "pseudoentsyymi"-ideoiden.Lähde:

http://www.evolutionnews.org/2013/04/first_pseudogen070921.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti