tiistai 16. huhtikuuta 2013

"Roska-DNA" ohjaa aivojen kehitystä


DNA:n osilla, joita on pidetty hyödyttömänä "roska-DNA":na, on tärkeä rooli aivojen kehityksessä ja ilmeisesti myös tuhoisissa neurologisissa sairauksissa. Tutkimus on julkaistu Cell Stem Cell-tiedelehdessä.

Hiiren aivoissa geeneihin vaikuttavia värjättyjä RNA-molekyylejä. (Kuva: Alexander Ramos)

Kalifornian yliopiston (San Francisco [UCSF]) tutkijoiden tekemä havainto vauhdittaa lisää hiljattain virinnyttä, mutta pitkään laiminlyötyä "roska-DNA"-tutkimusta.

Kalifornian yliopiston tutkijan mukaan tutkimus on keskittynyt geeneihin ja geenituotteisiin, vaikka suurin osa DNA:sta sijaitsee geenien ulkopuolella. Tämä geenien ulkopuolinen "roska-DNA" on pääasiassa sysätty syrjään ja jätetty huomiotta geenitutkimuksessa.

UCSF:n tutkimusryhmä tutkii pitkää ei-koodaavaa RNA:ta (long noncoding RNA [lncRNA]), joka valmistetaan DNA-mallista samalla tavoin kuin geenien RNA.

"Näiden arvoituksellisten RNA-molekyylien rooli aivoissa on vasta alkamassa selvitä," apulaisprofessori Daniel Lim kertoo.

Alexander Ramos havaitsi vahvan yhteyden 88 lncRNA:n ja Huntingtonin sairauden välillä. Hän havaitsi heikomman yhteyden tiettyjen lncRNA-ryhmien ja Alzheimerin taudin, masennuksen ja eräiden syöpien välillä.

"Alex oli se tutkimusryhmän jäsen, joka kehitti tämän uuden tutkimussuunnan, teki useimmat kokeet ja liitti tulokset laboratorion muihin töihin," Lim sanoo.

Koska lncRNA ei osallistu proteiinien valmistukseen, sen ei oletettu vaikuttavan mitenkään solun kohtaloon tai toimintaan.

Havaintojen mukaan lncRNA näyttää sitovan proteiineja DNA:han ja siten se epäsuorasti vaikuttaa geenien aktivaatioon. LncRNA:n vaikutus on siis "epigeneettinen".

Tutkimuksessa löydettiin 2000 ennestään tuntematonta lncRNA molekyyliä, jotka liittyvät keskushermostoon. Kaikkiaan niitä arvioidaan olevan 9000 nisäkkäissä. Itse asiassa tutkimus tuotti niin paljon uutta tietoa, että yksi tutkimustyhmä ei kykene sitä käsittelemään. UCSF:n tutkimusryhmä julkaisi havainnot verkkosivulla, jotta kaikki kiinnostuneet voivat osallistua lncRNA-tutkimukseen.

Tämä on hyvä esimerkki siitä kuinka kehitysoppi torppaa tutkimusta. Evoluution kuluessa kertynyt roska ei kiinnostanut tutkijoita, minkä vuoksi merkittävä tutkimusala jäi moneksi vuodeksi lapsipuolen asemaan.

Mikäli tieteellisen ajattelun lähtökohta olisi teistinen ei usko kaikkitietävän Jumalan luomistyöhön, niin silloin olisi perusteltua olettaa, että luomakunnasta löytyy älykkäitä ja tarkoituksenmukaisia rakenteita ja ratkaisuja, jolloin niitä kannattaa myös etsiä.

Tämä tutkimus vahvisti edelleen näkemystä solun ja elämän suunnattomasta monimutkaisuudesta ja hienosäädöstä, jonka selittäminen tarkoituksettomalla evoluutioprosessilla käy yhä toivottomammaksi.


Lähde:

http://www.ucsf.edu/news/2013/04/105126/brain-development-guided-junk-dna-isn%E2%80%99t-really-junk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti