sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Uusi havainto kyseenalaistaa multiversumihypoteesin


Planck-satelliitin tähän mennessä tarkin kuva varhaista universumia kuvaavasta taustasäteilystä ei osoita mitään merkkejä ns. "pimeästä virrasta" (dark flow) - galaksiryppäiden liikkeestä tiettyyn suuntaan - joka viittaisi multiversumin olemassaoloon.

Galaksijoukko menettää suuntansa. (Kuva: CXC/M. Markevitch et al./STScI; Magellan/U. Arizona/D. Clowe et al./ESO WFI; Magellan/U. Arizona/D. Clowe et al.)

Multiversumihypoteesia on käytetty selittämään mm. maailmankaikkeuden hienosäätöä tai olemassaoloa ylipäätään: kun vaihtoehtoisia maailmankaikkeuksia on rajaton määrä, niin jossakin varmasti kaikki naksahtaa kohdalleen elämän ja ihmettelykyvyn kehitykselle.

Mitään havaintoja muista maailmankaikkeuksista ei ole olemassa eli siltä osin kyse on vain hypoteesista. Tämä tuore havainto asettaa lisäksi multiversumihypoteesin kyseenalaiseksi, koska hypoteesia tukevaa "pimeää virtaa" ei ole havaittu taustasäteilyssä.

Tutkijoilla on tosin erilaisia näkemyksiä asiasta ja tutkimukset jatkuvat edelleen.

Eikä multiversumin olemassaolo olisi edes riittävä selitys olemassaolollemme.


Lähde:

http://www.newscientist.com/article/dn23340-blow-for-dark-flow-in-plancks-new-view-of-the-cosmos.html?cmpid=RSS%7CNSNS%7C2012-GLOBAL%7Conline-news#.UVwEYkuwVaQ.reddit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti