torstai 18. huhtikuuta 2013

Valtaoja ei osallistu Turun Usko ja tiede-seminaariin


Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori ja tunnettu tieteen popularisoija Esko Valtaoja ei osallistu Turussa järjestettävään Usko ja tiede-seminaariin. Valtaoja kertoi asiasta karvakuonolle lähettämissään viesteissä.

Professori Esko Valtaoja (Wikipedia).

Tieteen rakkikoira tiedotti professori Esko Valtaojalle Turussa 25.5. järjestettävästä Usko ja tiede-seminaarista ja välitti samalla myös epävirallisen kutsun professorille.

Vastauksissaan professori Valtaoja totesi mm. "enpä näe oikein hyödylliseksi osallistua näihin "herätyskokouksiin", sillä sitähän ne ovat, vailla kosketusta oikeaan tieteeseen ja tieteen tekemiseen."

"Varmaan läsnäoloni motivoisi ihmisiä osallistumaan, mutta en halua motivoida ihmisiä osallistumaan kokouksiin, jotka ovat hengeltään ja sisällöltään vastakkaisia vilpittömälle, totuutta etsivälle tieteelle, ja joissa johdetaan joko tarkoituksella tai ns. uskon sokaisemina harhaan ihmisiä väittämällä, että kyse on kristinuskosta. Viittaan taas kerran P. Augustinukseen, joka surkutteli sitä, kuinka innokkaat mutta tietämättömät kristityt nolaavat itsensä ja häpäisevät uskontonsa sivistyneitten pakanoiden kanssa inttäessään..."

Näin siis professori Esko Valtaoja. Sanomattakin on selvää, että karvakuono ei allekirjoita kaikkia professori Valtaojan näkemyksiä, mutta erityisesti karvakuonoa surettaa se, että alkuperäkysymystä käsitteleviin tilaisuuksiin ei saada edustusta kaikista merkittävimmistä ideologisista leireistä. Tällöin erityisen mielenkiintoista keskustelua ei synny. Ns. yes-yes-seminaareista puuttuu jännite, joka syntyy vain mikäli samalla areenalla tuodaan esiin ja puolustetaan selkeästi erilaisia näkökantoja.

Osallistumalla Turun seminaariin professori Valtaoja olisi voinut yleisön edessä perustella oman näkemyksensä todellisuuden perimmäisestä luonteesta. Samalla hän olisi voinut selvittää yksityiskohtaisesti sen  miksi hän pitää Turun Usko ja tiede-seminaaria yrityksenä johtaa ihmisiä harhaan valehtelemalla tai turvautumalla epätieteellisiin väitteisiin.

Mutta kaikesta huolimatta karvakuono suosittelee Turun seminaaria kaikille alkuperäkysymyksestä kiinnostuneille.

5 kommenttia:

 1. Jos olet lukenut Matti Leisolan tuoreen elämäkertakirjan Evoluutiouskon ihmemaassa pääset tässä asiassa hyvin kartalle, nämä oman oppinsa lumoissa olevat viisaat kun eivät juurikaan alennu keskustelemaan "fundamentalistikristittyjen" kanssa, olipa aihe mikä tahansa. Todellisuudessa pelko johtuu siitä, että he saattaisivat itsekin alkaa epäillä omien uskomustensa järki- ja todenperäisyyttä, kun heidän itsensä "tasolla" oleva tiedemies ei olisikaan samaa mieltä esim. evoluutiosta ja vieläpä perustelisi asian heitä paremmin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Leisolan kirja on luettu. Ihmisen perususkomukset ovat todella hyvin syvällä ja osa minäkuvaa. Tällöin on aika luonnollista että ihminen voimakkaasti vastustaa vierasta ideologiaa, joka näyttää kaikin tavoin sotivan omaa todellisuuskäsitystä vastaan. Minä olen järkevä tosiasioihin näkemykseni ja maailmankuvani perustava ihminen. Tuon vieraan ideologian täytyy olla järjetön ja perustuvan virheelliseen tietoon, virhetulkintaan, uskoon tms. Vain pitäytymällä omassa ideologiassaan ihminen voi säilyttää minäkuvansa eheänä ja edelleen pitää itseään viisaana ihmisenä.

  VastaaPoista
 3. Professori Valtaoja jättää itselleni semmoisen vaikutelman että Mustan Surman aikaan hän olisi hoitanut flagellantin virkaa äänekästä enemmistöä myötäillen kiertäessään kaupungista kaupunkiin juutalaisten syytä julistaen; Pakistanissa hän toimisi ajan pirtaan osuvan talebananliikkeen imaamina ja saarnaisi jalkapallo-ottelun tauolla vääräuskoisten väärässä olemista; 1700-luvun pohjanmaalla Valtaoja lienee (lienisi? liennyttäisi?) nimismiehen veljenä joka vt. kirkkoherrana tyrmäisi kotiseuroja pitävät lahkolaiset lääninvankilaan.

  VastaaPoista
 4. no ehkä ateistit ja agnostikot menevät jotenkin ansaan siksi, koska heidän identtiteettinsä on muodostunut ympäristö viesteistä käsin ja sillai olemme ja liikumme ja elämme Luojassa kuten Paavali sano ateenalaisilla Apt.teot luku 7

  VastaaPoista
 5. Tulee vaikutelma, että Valtaoja ei tule koska pelkää häviävänsä keskusteluissa.

  Jouni Suninen
  Kouvola

  VastaaPoista