perjantai 17. toukokuuta 2013

Kasvit keskustelevat


Tutkijat ovat havainneet, että viestintä naapurikasvien kanssa saa siemenet itämään paremmin. Tämä tapahtuu myös silloin, kun yleiset kommunikaatiotavat (suora kontakti, kemialliset ja valon välityksellä tapahtuvat) on estetty. Tämä viittaa siihen, että kasvit kykenevät kommunikoimaan nanomekaanisen värähtelyn (nanomechanical vibration) avulla.

Tutkijat kasvattivat chiliä (Capsicum annuum) siemenistä yksin tai yhdessä muiden chili-tai basilikakasvien (Ocimum basilicum) kanssa. Yksinäiset siemenet itivät hitaammin, mutta kun kasvit saattoivat vapaasti kommunikoida siementen kanssa, ituja syntyi enemmän. (Kuva: © agofoto / Fotolia)

Tämän havainnon kasvien uudesta kommunikaatiotavasta tekivät Monica Gagliano ja Michael Renton Western Australia yliopistosta.

"Tuloksemme osoittavat, että kasvit kykenevät positiivisesti vaikuttamaan siementen itämiseen jollakin tuntemattomalla tavalla. Huonot naapurit, kuten kumina, sen sijaan heikentää chilin itävyyttä. Uskomme, että vastaus on akustisissa signaaleissa, joita kasvit tuottavat nanomekaanisilla värähtelyillä solun sisällä. Ne mahdollistavat nopean viestinnän kasvien kesken," tohtori Gagliano kertoo.

Luonnosta löytyy uskomattoman hienoa akustista teknologiaa. Kasvit käyttävät viestintään "nanomekaanisia värähtelyjä", joita siemenetkin kykenevät vastaanottamaan. Ja isovahakoisa kuulee jopa 300 kHz taajuista ultraääntä.

Kunhan tutkijat saavat aikanaan selvitettyä näiden huipputekniikkaa edustavien luonnon akustiikan toimintamekanismit, niin evoluutiobiologit voivat sitten ryhtyä sepittämään tarinoita siitä, kuinka tämä huipputekniikka on kehittynyt. Siis mikäli evoluutiobiologeja silloin vielä on olemassa.


Lähde:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti