torstai 9. toukokuuta 2013

Perhonen kuulee radiotaajuuksia


Strathclyde yliopiston tutkijat ovat havainneet, että isovahakoisa kykenee kuulemaan jopa 300 kHz taajuuksia eli ns. teknistä pitkäaaltoaluetta (30 - 300 kHz). Se on myös eläinmaailman ennätys. Perhosessa on siis sisäänrakennettu radiovastaanotin.

Isovahakoisa (Galleria mellonella).

Ihminen tarvitsee teknisen pitkäaaltoalueen kuunteluun radiovastaanottimen, joita varsinkin DX-kuuntelijat käyttävät ahkerasti (karvakuonokin on harrastanut DX-kuuntelua vuodesta 1976 enemmän tai vähemmän ahkerasti ja verifioituja maita on yli 180!).

Tohtori James Windmill kertoo, että "ei ole täysin selvää kuinka perhoset ovat kehittäneet kyvyn vastaanottaa niin korkeita taajuuksia."

Täytyy myöntää, että onhan radiovastaanottimen kehittäminen melkoisen vaativa suoritus. Jopa niin vaativa, että sellaisen tempun tekijä varmistaa paikkansa auringossa tai ainakin Wikipediassa, kuten Guglielmo Marconi, joka älykkäästi suunnitteli radion ihmisen käyttöön (ei kuitenkaan sisään asennettavaksi).

Tutkijat uskovat perhosen ennennäkemättömän radiovastaanottimen rakenteen ja toimintaperiaatteen selvittämisen auttavan insinöörejä kehittämään miniatyyrisiä akustisia laitteita ja teknologisia innovaatioita.

Insinöörin kannattaa ottaa oppia sattumalta syntyneistä rakenteista, mikäli ne (vain) näyttävät olevan erittäin hyvin suunniteltuja.


Korjauspäivitys 13.5.

Tarkkaavainen lukija on lähettänyt karvakuonolle palautetta kertoen, että karvakuono on tässä sotkenut sähkömagneettisen säteilyn (=radioaallot) ja ääniaallot (ilman painevaihtelut). Eli isovahakoisa ei kykene kuulemaan radioaaltoja, mutta kylläkin hyvin korkeita taajuuksia (joita myös radiotekniikassa käytetään).

Joka tapauksessa isovahakoisan kyky vastaanottaa jopa 300 kHz äänitaajuuksia (ultraääniä) on hyvin vaativa suoritus, eikä tutkijat osaa selittää sitä, kuinka se on mahdollista. Ihminen tarvitsee teknisen apuvälineen havaitakseen näin korkeita äänitaajuuksia (jotka sitten muutetaan ihmiskorvin kuultaviksi ääniksi, esim. lepakkojen tapauksessa naksahduksiksi).

Eli kun blogitekstistä pudottaa sopivassa kohdassa radio-sanan pois, niin teksti on silloin teknisesti kutakuinkin oikein. Perhonen ei myöskään kuule "teknistä pitkäaaltoaluetta" vaan siis ultraäänialuetta.

Karvakuono kiittää tarkkaavaista lukijaa teknisen asiavirheen korjauksesta!Lähde:

http://www.strath.ac.uk/press/newsreleases/headline_715726_en.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti