perjantai 31. toukokuuta 2013

Rintamaidon HAMLET-proteiini tuhoaa MRSA-sairaalabakteereita


Uuden tutkimuksen mukaan rintamaidossa oleva HAMLET-(Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells) proteiini tekee MRSA-sairaalabakteereista ja Streptococcus pneumoniae-bakteerista herkkiä antibiooteille.

Vasemmalla ylhäällä on eläviä S. pneumoniae bakteerisoluja. Oikealla alhaalla on HAMLET-proteiinin tuhoamia bakteereita. (Kuva: Laura R. Marks)

Kasvatusmaljassa ja eläinkokeissa HAMLET-proteiini lisäsi bakteereiden herkkyyttä monenlaisille antibiooteille, kuten penisilliinille ja erytromysiinille.

"Vaikutus oli niin suuri, että S. pneumoniae ja MRSA-sairaalabakteeri (Metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) tulivat uudestaan herkiksi niille antibiooteille, joille ne olivat olleet resistenttejä," kertoi pääkirjoittaja Laura Marks kollegoineen Buffalon yliopistosta.

"HAMLET auttaa meitä vähentämään tarvittavia antibioottikonsentraatioita, ja palauttaa olemassa olevien antibioottien tehon resistenttejä kantoja vastaan," toteaa professori ja vanhempi kirjoittaja Anders Hakansson.

Bakteereilla näyttää olevan vaikeuksia kehittää resistenssiä HAMLETia vastaan ja niitä kuolee suuria määriä altistuksen jälkeen, vaikka monet bakteerisukupolvet ovat altistuneet.

"HAMLETilla ei myöskään ole synteettisten bakteerilääkkeiden haittavaikutuksia," Marks lisää.

Tämä on mielenkiintoinen havainto. Bakteerien antibioottiresistenssiä käytetään eräänä evoluution (kehitys/polveutumisopin) todisteena. Onkin totta, että antibiooteille resistentit kannat ovat nopeasti levinneet ympäri maapalloa.

Kehitysopin mukaan bakteerit ovat jo miljoonien vuosien ajan altistuneet rintamaidon HAMLET-proteiinille. Miksi ne eivät ole kyenneet tässä ajassa kehittämään resistenssiä sitä vastaan? Eikö evoluutio ole tässä tapauksessa toiminut kunnolla (vaikka samaan aikaan se on tuottanut aineelle tietoisuuden)? Vai voimmeko löytää älykkään syyn siihen, että äidin rintamaidossa on ylivertainen proteiini bakteereita vastaan?


Lähde:

http://www.sci-news.com/medicine/article01071-hamlet-resistance-staphylococcus-aureus-mrsa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti