lauantai 4. toukokuuta 2013

Robottihyönteisen neitsytlento


Harvardin yliopiston tutkijat ovat valmistaneet robottihyönteisen, joka osaa lentää. Asiasta kertova tutkimusraportti on julkaistu Science-tiedelehdessä.


Puolikkaan paperiliittimen kokoinen lentävä robottihyönteinen painaa vähemmän kuin gramman kymmenesosa ja tutkijat käyttivät sen kehittelyyn yli 10 vuotta älykästä suunnittelua. Heidän inspiraation lähteenä oli luonnossa tavattavat elävät lentävät hyönteiset. Niiden uskotaan syntyneen itsekseen ilman älykästä suunnittelua.

Robottihyönteinen neitsytlennon jälkeen tutkimuksen toinen pääkirjoittaja Pakpong Chirarattananon kertoi olleensa niin tohkeissaan, ettei saanut nukuttua. Luomistyö voi olla raskasta. Raamatun mukaan Jumalakin lepäsi luomistyönsä jälkeen.

Lentävä robottihyönteinen edustaa "mikroteknologian ja ohjausjärjestelmän äärimmäistä huippua (absolute cutting edge of micromanufacturing and control systems)."

"Tätä olen yrittänyt saada aikaan 12 vuoden ajan," kertoo professori Robert J. Wood. "Me olemme joutuneet kehittämään täysin uusia [teknologisia] ratkaisuja. Kun saimme yhden osan toimimaan ja siirryimme seuraavan osan kimppuun, niin siitä seurasi viisi uutta ongelmaa. Se oli liikkuva maali."

Esimerkiksi mikrorobottien lentolihakset eivät tule valmiiksi pakattuina [marketin hyllyltä]. "Suuret robotit voivat käyttää sähkömoottoreita, mutta näin pienissä on käytettävä jotain muuta [moottoria], mitä ei ollut olemassakaan," kertoo toinen pääkirjoittaja Kevin A. Ma.

"Tämä työ on kaunis esimerkki luonnon inspiroimasta eri alojen tutkijoiden ja insinöörien yhteistyöstä, joka voi johtaa merkittäviin teknologisiin läpimurtoihin," toteaa johtaja Don Ingber (Fyss Founding Director).

Tämä inhimillistä huipputeknologiaa edustava robottiötökkä on vielä kiinni napanuorassa, sillä se vaatii ulkopuolisen energialähteen ja ulkopuoliset aivot eli ohjausjärjestelmän. Tutkijat eivät siis vielä osaa valmistaa tarpeeksi tehokkaita ja pienikokoisia energialähteitä tai tekoaivoja, jotta robotista tulisi täysin itsenäinen.

"Hedelmäkärpäset suorittavat hämmästyttävää ilma-akrobatiaa käyttämällä vain pikkuruisia aivoja," kertoo kanssakirjoittaja Sawyer B. Fuller. "Niiden kyvyt ylittävät sen mihin robottimme yltää ja sen vuoksi me haluamme ymmärtää niiden biologiaa paremmin ja soveltaa sitä omassa työssämme."

"Robottiötökkä on motivoinut koko yliopiston henkilökuntaa kehittämään entistä parempaa teknologiaa," Wood kertoo.

"Haluan luoda jotakin mitä maailma ei ole koskaan ennen nähnyt," Ma lisää. "Siinä on se jännitysmomentti, joka syntyy oman osaamisen venyttämisestä äärimmilleen, aina inhimillisen älykkyyden rajoille."

Kevin A. Ma kiteyttää tässä hienosti oleellisen asian. Jäljitellessään luontoa ihminen joutuu väistämättä lähestymään oman inhimillisen luomiskykynsä rajoja. Mitä muuta tällä alueella toimiessamme me voisimme odottaa?



Lähde:


https://www.seas.harvard.edu/news-events/press-releases/robotic-insects-make-first-controlled-flight


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti