perjantai 24. toukokuuta 2013

Soluhengityksen varjopuoli


Ludwig-Maximilians yliopiston tutkijat ovat havainneet, että soluhengityksen sivutuotteet aiheuttavat satunnaisia DNA-muutoksia, jotka voivat johtaa vakaviin sairauksiin, kuten syöpään.

(2.oph.fi)

Hapen pelkistyminen vedeksi tuottaa solulle energiaa, mutta samalla syntyy hyvin reaktiivisia happiyhdisteitä (happiradikaaleja), jotka voivat tuottaa muutoksia DNA:han. Erityisesti puriiniemäkset adeniini ja guaniini ovat alttiita happiradikaalien vaikutuksille.

"Happiradikaalit aiheuttavat kahdenlaisia DNA-vaurioita muodostaessaan 8-oxo-G ja FaPy-G yhdisteitä," professori Thomas Carell kertoo.

DNA kaksoiskierteessä guaniini (G) pariutuu normaalisti sytosiin (C) kanssa muodostaen G:C-parin. Happiradikaalin vaikutuksesta guaniini voi kuitenkin muuttua FaPy-G:ksi, jolloin syntyy FaPy-G:C-pari.

"Olemme osoittaneet, että ennen solunjakautumista tapahtuvaa replikaatiota (DNA:n kopioitumista /kahdentumista) FaPy-G vuorovaikuttaa adeniinin kanssa, mikä johtaa FaPy-G:A-parien syntyyn. Tämän on hyvin epätavallista, sillä normaali guaniini (G) ei pariudu adeniinin kanssa," Carell huomauttaa.

DNA:n korjausentsyymit kuitenkin tunnistavat FaPy-G:n epänormaaliksi ja poistavat sen. Sen tilalle  asennetaan tymiini (T), joka on adeniinin normaali pari. Lopputuloksena on siis alkuperäisen C:G-parin korvautuminen A:T-parilla. Tämä muutos (mutaatio) voi olla erittäin haitallinen.

Tämän potentiaalisen vaaratekijän mahdollistaa se seikka, että DNA:n korjausjärjestelmän on vaikea erottaa happiradikaalin muokkaamaa guaniinia (FaPy-G) alkuperäisestä guaniinista (G) DNA:n replikaation aikana.

"Tästä johtuva pariutuminen adeniinin kanssa on eräs merkittävin kasvaimia aiheuttava syy," Carell sanoo. "Aina kun me hengitämme [ilmaa sisäämme], niin samalla riskimme sairastua syöpään hiukan kasvaa."

Muistakaamme, että nämä DNA-vauriot eli mutaatiot  muodostavat evoluution perustan. Kehitysoppiin uskovien täytyy todella käyttää mielikuvitusta, että he löytävät sellaisia DNA-vaurioita, jotka tukevat heidän materialistista maailmankuvaansa. Onneksi ihmisen mielikuvitus on lähes rajaton, joten näillä ihmisillä on perusteita uskoa siihen, että heidän materialistinen maailmankuvansa on juuri se oikea.

Niiden, jotka eivät usko kehitysoppiin, ei ole vaikea löytää todisteita siitä, että DNA:n mutaatiot ovat pikkuhiljaa tuhoamassa DNA:han talletettua geneettistä informaatiota, joka mm. mahdollistaa tämänkin karvakuonoblogin olemassaolon.


Lähde:

http://www.en.uni-muenchen.de/news/newsarchiv/2013/f-m-39-13.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti