torstai 23. toukokuuta 2013

Uusdarwinismi kuralla


Uuden tutkimuksen mukaan uusdarwinismin (synteettinen evoluutioteoria) kaikki keskeiset oletukset on osoitettu vääriksi.

Jotkut ihmiset epäilevät, että evoluutioteoria ei ole totta eli että evoluutiota ei tapahdu. Evoluutioteoria itsessään näyttää kuitenkin olevan hyvä esimerkki evoluutiosta tai ainakin sen tarpeesta.

Brittitutkija Dennis Noblen mukaan nykyinen synteettinen evoluutioteoria tarvitsee evoluutiota, jotta se saataisiin paremmin vastaamaan havaintoja. Noble korostaa fysiologisten toimintojen ja ympäristön vaikutusta eliön perimän muokkaamisessa.

Noblen mukaan seuraavat synteettisen evoluutioteorian oletukset on osoitettu vääriksi eri tavoin tai eri asteisesti:
 • geneettiset muutokset ovat satunnaisia ja asteittaisia
 • luonnonvalinta lisää kelpoisuutta ja tuottaa uusia lajeja 
 • hankinnaisominaisuudet eivät periydy
Noble kertoo, että synteettisen evoluutioteorian vääriksi osoittautuneista oletuksista pidettiin kiinni dogmaattisesti ja tutkijat, jotka raportoivat poikkeavia tuloksia vaiennettiin tai jätettiin huomiotta. Tiedettä käsittelevissä juhlapuheissa korostetaan tieteen kykyä korjata itseään. Yhtä hyvin voisi korostaa tieteen kykyä pitää dogmaattisesti kiinni totuuksiksi muodostuneista uskomuksista.


Lähde:

http://ep.physoc.org/content/early/2013/05/17/expphysiol.2012.071134.full.pdf+html


3 kommenttia:

 1. Minkä sortin lehti tämän lähde on? Onko se tunnustettu vertaisarvioitu tiedejulkaisu? Kysyn koska tiedän että tämä on ensimmäinen asia joka minulta kysytään jos viittaan tähän tutkimukseen eräille kavereille :=)

  VastaaPoista
 2. Experimental Physiology on ns. valtavirran vertaisarvoitu julkaisu. Se on toiminut vuodesta 1908 lähtien, joten sitä voinee pitää melkoisen arvovaltaisena tiedejulkaisuna.
  Kts. esim.http://ep.physoc.org/content/93/1/1.full

  VastaaPoista