perjantai 18. huhtikuuta 2014

Häiriintyneitä korjausmekanismeja ei puutu


Koiramme-lehteen lähettämäni kirjoitus, jossa kommentoin Koiramme-lehdessä ollutta Karoliina Aution artikkelia. Koiramme-lehti ei julkaissut kirjoitustani.

Kuvan australianpaimenkoira "Kendi the Possukoira" ei liity tekstissä mainittuihin koiriin. (Kuva: Ella Lonka)

Häiriintyneitä korjausmekanismeja ei puutu

Karoliina Autio kirjoitti koirien syöpähoidoista ("Uusia tuulia koirien syövän hoidossa", Koiramme 3/2014). Artikkelista saa hieman virheellisen käsityksen solun korjausmekanismien osuudesta syövän synnyssä. Autio kirjoittaa (s. 40): " ...koska soluissa tapahtuu koko ajan lisää mutaatioita häiriintyneiden korjausmekanismien puuttuessa."

Soluista ei kuitenkaan puutu häiriintyneitä korjausmekanismeja, vaan niitä on siellä aivan riittävästi syövän syntymiseksi. Lauseen loppuosan oikeampi muoto olisi: "...koska soluissa tapahtuu koko ajan lisää mutaatioita häiriintyneiden (tai vikaantuneiden) korjausmekanismien vuoksi."

                                          *       *       *

Koiramme-lehden toimitus (Taina Nygård ja Tapio Eerola) ei myöskään vastannut kirjoitukseni julkaisua koskeviin tiedusteluihin. Tämä ei ole suuri yllätys, sillä nykyisessä tuloshakuisessa yhteiskunnassa asiakkaan (tässä tilaaja) rahat kyllä kiinnostavat, asiakaspalvelulla ei ole niin väliä.

Karvakuonokin on toiminut useita vuosia asiakaspalvelualalla ja karvakuono on tähän asti vastannut jokaiseen asiakkaiden esittämään kysymykseen riippumatta siitä, liittyykö vastaamiseen mitään tulosodotuksia. Karvakuono on myös saanut vanhanaikaisen kasvatuksen, jonka mukaan ns. alkeellisiin käytöstapoihin kuuluu kysymyksiin vastaaminen. Mutta nyt onkin nykyaika ja nykyajan arvot.


Loppukevennyksenä karvakuonon kuukauden kotitehtävä:

Mitkä seuraavista lauseista tarkoittavat samaa asiaa ja mitkä eri asiaa?

1) "Vaikka kasvu alkaakin yhdestä solusta, ovat kasvainsolut loppujen lopuksi erilaisia, koska soluissa tapahtuu koko ajan lisää mutaatioita häiriintyneiden korjausmekanismien puuttuessa."

2) "Vaikka kasvu alkaakin yhdestä solusta, ovat kasvainsolut loppujen lopuksi erilaisia, koska soluissa tapahtuu koko ajan lisää mutaatioita toimivien korjausmekanismien puuttuessa."Lähde: Autio, Karoliina (2014): Uusia tuulia koirien syövän hoidossa, Koiramme 3/2014, s. 40-43

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti