keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Valikoituja evoluutiositaatteja, osa 6


Valikoiduissa evoluutiositaateissa rakkikoiruli esittelee kehitysoppiin uskovien ajattelijoiden kirkkaimpia aikaansaannoksia, jotka murtavat inhimillisen älyn ja mielikuvituksen raja-aitoja.

Taiteilijan näkemyksiä ihmisen oletetuista esi-isistä. Ensimmäinen ihminen ja hänen äitinsä ovat lienee olleet erinäköisiä, koska he eivät Mikael Forteliuksen mukaan muistuttaneet nykyihmistä. Kuvasarjassa on myös Mikael Fortelius. Hänet tunnistaa aurinkolaseista. (Mikael Forteliuksen kuvan lähde:http://www.helsinki.fi/geo/staff/fortelius/indexFI.html).


Mikael Fortelius:

"Ensimmäinen ihminen ja hänen äitinsä eivät muistuttaneet nykyisiä ihmisiä eivätkä apinoita. He olivat ikään kuin apinoiden ja ihmisten välimuotoja."


Mitä eläimiä ensimmäinen ihminen ja hänen äitinsä muistuttivat? Kalojako vai hiiriä? Kehitysopin mukaan ihmisen esi-isät ovat olleet mm. kaloja ja pikkujyrsijöitä. Ja rekapitulaatio-opin mukaan yksilönkehitys pikakelaa lajinkehityksen eli ihmissikiöllä on mm. kiduksen aiheet.

Kuinka fossiilien metsästäjät osaavat yhdistää löytämänsä luut ihmisen kehitysopilliseen sukupuuhun, mikäli ensimmäinen ihminen ei muistuta nykyistä ihmistä tai nykyisiä apinoita? Yleensä kehitysopillisia sukupuita rakennellaan sillä perusteella, että eliöiden fossiilit  muistuttavat toisiaan.

Petter Portinin mukaan ihmisen ja simpanssin geenit ovat 99,4 % samanlaiset (Portin 2008).  Mikäli ensimmäinen ihminen ja hänen äitinsä olivat "ikään kuin apinoiden ja ihmisten välimuotoja", niin tämän perusteella voisimme päätellä,  että heidän geeninsä olisivat n. 99,7 % samanlaiset kuin nykyihmisen geenit.

Kuinkahan suuri geenien samankaltaisuuden pitäisi olla, että Mikael Forteliuksen mielestä ensimmäinen ihminen ja hänen äitinsä muistuttaisivat nykyihmistä?Lähteet: Mikael Forteliuksen vastaus Joel Kesäsen kysymyksiin "Söikö ensimmäinen ihminen tissimaitoa? Kuka sitä imetti?"  HS Tiede, 22.12. 2014

Portin, Petter & Vuorisalo, Timo (toim.) (2008): Evoluutio Nyt! Charles Darwinin juhlaa, Kirja-Aurora, Keuruu, s.67

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti