perjantai 30. tammikuuta 2015

Bakteereista on löydetty kolmas pyörintämoottori


Harvardin yliopistossa tehty tutkimus kertoo kolmannesta bakteereista löydetystä pyörintämoottorista. Uuden moottorin rakenne poikkeaa aiemmin tunnettujen pyörintämoottorien eli ATP-syntaasin ja siimamoottorin rakenteesta. 

Bakteerin liukumoottorikompleksi. (Kuva:http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.11.045)

Flavobacterium johnsoniae sauvabakteerien ulkopinta on täynnä pieniä pyörintämoottoreita (liukumoottori), joiden yhteistoiminnan avulla ne kykenevät liukumaan lasipinnalla 2-4 μm/s nopeudella. Bakteerien ulkopinta on kuin moottorirullalauta, joka mahdollistaa sujuvan siirtymisen paikasta toiseen.

Liukumoottori käyttaa voimanlähteenään protonigradienttia aivan kuten ATP-syntaasi ja siimamoottori, mutta sen mekanismi on erilainen. Liukumoottorin vääntömomentti on suuri ja se toimii pikemminkin vakionopeudella kuin vakiovääntömomentilla.

Liukumoottorin kokoonpano vaatii IX-tyypin eritysjärjestelmän (T9SS), jonka kautta moottorin osat kuljetetaan bakteerisolun ulkopinnalle.

Myös siimamoottorin kokoonpano vaatii eritysjärjestelmän (III-tyyppi, T3SS) apua. Kehitysoppiin uskovat ovat esittäneet, että siimamoottori olisi kehittynyt III-tyypin eristysjärjestelmästä. Liukumoottorin olemassaolon selittämiseksi he ilmeisesti esittävät, että liukumoottori on kehittynyt IX-tyypin eritysjärjestelmästä. Ennen sitä on kuitenkin selvitettävä liukumoottorin rakenne ja toiminta yksityiskohtaisesti.


Lähde:

http://www.evolutionnews.org/2015/01/a_third_rotary093141.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti