sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Ligniinikeskusteluun tarkennusta


Suomi24-sivustolla on keskusteltu ligniinistä. Käyty keskustelu osoittaa, että Matti Leisolan näkemyksiä ligniinin osuudesta ekosysteemissä ei ole täysin ymmärretty.

Nimimerkki solon1 kirjoittaa:

"Leisola vättää, ettei luonnosta löydy ligniiniä ravinnokseen käyttäviä organismeja, ja että tämä todistaa siten ekosysteemien suunnittelun."

Nimimerkin esittämä tulkinta on virheellinen ja yksinkertaistava. Matti Leisola ei väitä, että luonnosta ei löytyisi ligniiniä ravinnokseen käyttäviä organismeja. Leisola kirjoittaa evolutionnews.org sivustolla:

"...puussa olevaa ligniiniä hajottavat vain lahottajasienet ja ne tarvitsevat siihen energiaa. Jotkut bakteerit kykenevät rajoitetusti käyttämään näin syntyviä monomeereja energian ja hiileen lähteenä... mutta ne eivät kykene itse hajottamaan ligniiniä."

Kysymys ei ole siitä onko luonnossa ligniiniä hajoittavia organismeja, vaan siitä, että ligniinin hajoaminen on hidasta. Hitauden syynä on ligniinin hajoittamisen vaikeus. Organismi joutuu käyttämään energiaa ligniinin hajoittamiseen. Mikäli joku organismi kykenisi tehokkaasti hyödyntämään ligniiniä energianlahteenään, niin silloin ligniini hajoaisi luonnossa nopeasti.

Ligniinin hidas hajoaminen luonnossa on tosiasia ja se on ekosysteemin kannalta erittäin tärkeää. Maaperän orgaanisen aineksen muodostaa humus, jonka olemassaolo on riippuvainen ligniinin hitaasta hajoamisesta. Ligniinin nopea hajoaminen tuhoasi maaperän humuskerroksen, jolloin kasvien ja eläimien elämä olisi mahdotonta.

Maaperän humuskerroksen olemassaolon mahdollistava ligniinin hidas hajoaminen on siis selitystä vaativa havainto. Kehitysopilla ei ole tähän havaintoon mitään erityistä selitystä. Me olemme siis vain erittäin onnekkaita, että evoluutio ei ole tuottanut ligniiniä syöviä bakteereja. Samaan aikaan evoluutio on tuottanut valtavasti hienoja innovaatioita, kuten fotosynteesin, kaikuluotauksen, supertietokoneen ylittävän laskentatehon jne... Kehitysopin olisi tässä tilanteessa selitettävä, miksi se ei ole tuottanut tällaista mikro-organismia?!

Suunnittelunäkökulmasta asiassa ei ole mitään ongelmaa. Viisaan suunnittelijan voidaan olettaa tekevän ekosysteemistä hyvin toimivan kokonaisuuden, jonka kaikki osat ovat tarkoituksenmukaisia.

Ligniinin entsymaattisen hajoittamisen vaikeus on myös estänyt sen laajamittaisen käytön biopolttoaineen lähteenä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti