perjantai 6. maaliskuuta 2015

Irma Thesleff: kaikkeen löytyy oikeastaan evoluutiosta syy


YLE:n tiedeykkönen ohjelmassa oli 20.2. haastateltavana akateemikko ja professori Irma Thesleff. Haastattelusta selvisi, että evoluutiosta löytyy syy kaikkeen.


Irma Thesleff

Fyysikot haaveilevat löytävänsä ns. kaiken teorian, joka selittää maailman ja olemassaolon. Kaiken teorialle on kuitenkin jo olemassa hyvä kandidaatti: kehitysoppi. YLE:n tiedeykkösen haastattelussa akateemikko ja professori Irma Thesleff tiesi kertoa, että evoluutiosta löytyy oikeastaan syy kaikkeen.


Toimittaja: "Miksi jyrsijän etuhampaat kasvaa vaan ja kasvaa, kun hampaat kuluu?"

Thesleff: "Se on evoluution aikana kehittynyt, että jyrsijät sitte voi jyrsiä ja varmistaa, että se hammas pysyy terävänä ja sen kuluminen voidaan kompensoida..."

Jos tämä ominaisuus ei olisi kehittynyt evoluution aikana, niin jyrsijät eivät voisi jyrsiä, hammas ei pysyisi terävänä eikä sen kulumista voitaisi kompensoida. Jyrsijän kannalta on todella hieno homma, että evoluutio on ottanut tämän kaiken huomioon. Insinööri puhuisi tässä yhteydessä työkalun automaattisesta teroittamisesta ja asemoinnista. Parhaissa CNC-koneissa taitavat nämä ominaisuudet jo olla. Niissäkin nämä toiminnot vaativat ohjauskoodin, aivan kuten jyrsijässäkin.


Toimittaja: "Miksi ihmisen hammas ei uusiudu?"

Thesleff: "...siihen on evoluutiossa syynsä...jos ne hampaat kasvaisi jatkuvasti..jos ajatellaan poskihampaita vaikka, niin purupinta... ei pystyisi säilymään...  kaikkeen löytyy oikeastaan evoluutiosta syy.. hampaat on todella tärkeet evoluutiossa."

Poskihampaiden tapauksessa evoluutio on ollut suorastaan kaukaa viisas. Mikäli poskihampaat kasvaisi jatkuvasti, niin ylä- ja alaleuan välinen rako kävisi kyllä pian ahtaaksi ja sapuskalle ei jäisi kovin paljon tilaa hampaiden väliin. Hampaiden purupinnalla ei silloin olisi paljon väliä. Alkunisäkkäät, joita evoluutio mahdollisesti kokeili, kuolivat nälkään ja lopulta sukupuuttoon, kun leuat lakkasivat toimimasta. Onneksi meidän päiviin mennessä evoluutio on jo kehittynyt pidemmälle. Niin ja onhan ne hampaat todella tärkeät niille jotka syövät... ei pelkästään evoluutiossa.


Toimittaja: "Miksi ihmiselle ei tule kolmansia tai neljänsiä hampaita...?"

Thesleff: "No täs on taas tää evoluutiosyy...nisäkkäillä se purenta on niin tärkeä ja vaihdunnan aikana hampaat irtoaa... ja se on jo hengissäpysymiselle huono asia..."

Jos hampaiden irtoaminen vaihdunnan aikana on hengissäpysymiselle huono asia, niin miksi evoluutio ei poistanut sitä? Vieläkin kaikki 6-vuotiaat kärsivät irtoavista hampaista ja vanhemmat joutuvat huolehtimaan lastensa hengissäpysymisestä. Vai onko tällekin seikalle evoluutiosyy?

Näyttää myös siltä, että evoluutio ymmärtää jotain kauneudenkin päälle. Oletetaan, että Thesleffin "evoluutiosyy" olisikin antanut ihmiselle vielä kolmannet hampaat, joiden vaihto tapahtuisi n. 25-vuoden iässä, kun pahin karkki- ja limpparikausi on jo mennyt ohitse. Alla olevassa kuvassa oikeanpuoleisella naishenkilöllä on hampaiden vaihto juuri meneillään. Kummallakohan naisella olisi paremmat mahdollisuudet kumppanin löytämiseen ja evoluutioketjun jatkamiseen?

Oikeanpuoleisella naisella on menossa hypoteettinen toinen hampaiden vaihto. Onneksi evoluutio ei ole käyttänyt syytä, joka johtaisi tähän kehityskulkuun.

Toimittaja: "Miksi sisiliskolle kasvaa uusi häntä mutta ihmiselle ei kasva uutta rajaa?"

Thesleff: "...tää regeneraatiokykyhän ylipäätään on niinku evoluution aikana hävinnyt..."

Thesleff kyllä myöntää, että hän ei tiedä miksi regeneraatiokyky on ihmisellä hävinnyt. Hän kuitenkin tietää, että se on tapahtunut evoluution aikana! Mistähän tämä tieto on peräisin?

Evoluutio (kehitysoppi) on siis syy kaikkeen. Se selittää jonkin ominaisuuden ilmaantumisen, olemassaolon ja sen häviämisen. Aina siis voidaan turvautua tähän selitysautomaattiin, eikä mikään ominaisuus tai sen puuttuminen jää selittämättä. Ja tiede edistyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti