tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kirsi Lehto: informaation synnystä ei ole todisteita


Turun yliopiston dosentti ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehtoa haastateltiin Helsingin Sanomien tiedesivulla. Lehdon mukaan informaation spontaanista synnystä ei ole havaintoja. Hän pitää myös elämän syntyä hyvin epätodennäköisenä.

"Ne jotka uskovat elämän yleisyyteen, olettavat tietämättään, että maailmassa on lainalaisuus, joka tuottaa informaatiota. Toistaiseksi tälläisesta ei ole todisteita, emmekä voi olettaa elämän syntyvän helposti. Se voi olla hirvittävän vaikeaa ja epätodennäköistä. Voimme olla ainoita friikkejä maailmankaikkeudessa." (Korostukset lisätty).

Kyllä, luitte aivan oikein. Lehto viittaa informaatioon elämän edelletyksenä ja myöntää, että ei ole olemassa havaintoja informaation spontaanista synnystä. Tämä ei ole ihan jokapäiväinen juttu. Naturalismiin perustuvassa tieteessä tätä seikkaa ei juurikaan mainita eikä varsinkaan korosteta.

Entä jos me todella olemme "ainoita friikkejä" maailmankaikkeudessa? Eikö tämä asiantila vaatisi selitystä? Olisiko kehitysopin mukainen sattuma älyllisesti rehellinen vastaus olemassaoloomme?

Lehdolla näyttää myös olevan täysin päinvastainen näkemys maailman lainalaisuuksista ja elämän synnyn todennäköisyydestä kuin toisella Turun yliopiston tutkijalla, eli professori Esko Valtaojalla.

Valtaojan mukaan "luonnonlait ja sattuma yhdessä pakottavat maailmankaikkeuden synnyttämään elämään" ja "elämän syntyminen kävi nopeasti ja helposti."

Molemmilla tutkijoilla on käytettävissään täsmälleen samat havainnot. On mielenkiintoista havaita se kuinka erilaisia tulkintoja tutkijat kykenevät tekemään samoista havainnoista. Ja tässä tapauksessa tutkijoilla on samanlainen (naturalistinen) maailmankuva eli he uskovat kehitysoppiin. Ei liene kovin vaikeaa päätellä, että ihmiset, joilla on erilainen maailmankuva, kykenevät varsin helposti tulkitsemaan samoja havaintoja täysin eri tavalla.

Onko elämän spontaani synty helppoa vai erittäin epätodennäköistä? Onko tämä havainto oman maailmankuvani mukainen? Mitä johtopäätöksiä voin sen perusteella tehdä?

Karvakuono on pakotettu antamaan tunnustusta Kirsi Lehdolle asiallisen kokeellisiin havaintoihin perustuvan tieteellisen tiedon levittämisestä.



Lähde:

Kivimäki, Antti (2015): Elämän syntyä etsimässä, HS Tiede 2.3. 2015

3 kommenttia:

  1. Kirsi Lehto: "Ne jotka uskovat elämän yleisyyteen, olettavat tietämättään, että maailmassa on lainalaisuus, joka tuottaa informaatiota. Toistaiseksi tälläisesta ei ole todisteita, emmekä voi olettaa elämän syntyvän helposti. Se voi olla hirvittävän vaikeaa ja epätodennäköistä."

    Mutta ei kuitenkaan täysin poissuljettu mahdollisuus? Vaikka elämä ei ole syntynyt helposti, on se kuitenkin kerran syntynyt. Jos vastakkain laitetaan luonto ja luonnonlait, jotka luovat elämää, ja usko johonkin taivaalliseen Jahve-jumalaan poikineen, on ratkaisun ja valinnan teko helppoa.

    VastaaPoista
  2. Erilaisia kemiallisia yhdisteitä syntyy spontaanistikin mutta miten syntyy informaatio, kirjoitus spontaanisti? DNA:ssa on kirjoitusta kemiallisten merkkien muodossa, elämän ohjeet. Keittokirja on huono vertaus mutta ilmeisesti Pertti keittokirjan luonnosta löytäessään ajattelee, että se ja siinä olevat ohjeet ovat syntyneet spontaanisti vuosimiljoonien kuluessa.

    VastaaPoista
  3. Erilaisia kemiallisia yhdisteitä syntyy spontaanistikin mutta miten syntyy informaatio, kirjoitus spontaanisti? DNA:ssa on kirjoitusta kemiallisten merkkien muodossa, elämän ohjeet. Keittokirja on huono vertaus mutta ilmeisesti Pertti keittokirjan luonnosta löytäessään ajattelee, että se ja siinä olevat ohjeet ovat syntyneet spontaanisti vuosimiljoonien kuluessa.

    VastaaPoista