perjantai 20. maaliskuuta 2015

Väitös: kreationismi perustuu virheargumentteihin, auktoriteetteihin vetoamiseen ja mustamaalaukseen


Lääketieteen tohtori, filosofian tohtori ja teologian maisteri Petteri Niemisen tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan kreationismi perustuu virheargumentteihin, auktoriteetteihin vetoamiseen ja evoluutiotutkijoiden mustamaalaamiseen.

Kreationisti on mustamaalannut evoluutiotutkija Mikael Forteliuksen parran ja liivit. Petteri Nieminen on väitöskirjassaan osunut naulan kantaan. Kreationistit mustamaalaavat evoluutiotutkijoita. (Mustamaalaus: Tieteen rakkikoira. Alkuperäinen kuva: Helsingin yliopisto.)

Nieminen analysoi väitöskirjatutkimuksessaan englannin- ja suomenkielisiä tekstejä, jotka puolsivat kreationismia ja älykkään suunnittelun teoriaa, sekä niihin kohdistettuja kehitysopille myönteisiä vastineita.

Niemisen mukaan tieteellisistä tuloksista johdetut kreationistiset väittämät esiintyivät usein virheargumentaation yhteydessä. Varsinaisen todistusaineiston sijasta käytettiin auktoriteetteihin vetoamista ja evoluutiotutkijoiden mustamaalaamista (kts. kuva). Kreationismille vastakkainen aineisto sivuutettiin vahvistusharhalla eli kreationistit valikoivat oppeihinsa soveltuvaa tietoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kreationistisiin oppeihin sopivaa tietoa on olemassa. Muuten sitä ei voisi valikoida. Ei siis voida väittää, että kreationismi kokonaisuudessaan perustuisi vain uskoon tai mielipiteisiin.

Tutkimuksen mukaan kokemusperäisen ajattelun suuri osuus kreationistisissa teksteissä voi selittää tekstien argumentaatiovirheiden suuren määrän sekä sen, miksi kreationistien väitteet eivät muutu, vaikka niitä vastaan esitetään perusteellisia vastaväitteitä.

Niemisen mukaan kehitysoppiin uskovat tekevät samat virheet eli alkuperäkeskustelu kokonaisuutena on tieteellisesti varsin heikkotasoista. Asiantila voidaan korjata ryhtymällä kirjoittamaan tieteellisesti korkealaatuisia tekstejä.

Nieminen siis havaitsee molempien osapuolien tekevän samat virheet argumentoinnissaan. Silti näyttää siltä, että Nieminen pitää [tämän perusteella?] epäuskottavana vain toista ideologiaa eli kreationismia. Millä perusteella Nieminen valitsee oikeana pitämänsä ideologian?

Mikäli Niemisen väitöstutkimus on joskus vapaasti saatavilla, niin silloin sitä voidaan analysoida tarkemmin. Esimerkiksi mihin "perusteellisiin vastaväitteisiin" Nieminen viittaa?

Petteri Niemisen systemaattisen teologian alaan kuuluva väitöskirja A Unified theory of creationism - Argumentation, experimental thinking and emerging doctrine tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa 25.3. klo 12. Vastaväittäjänä toimii tohtori Stefaan Blancke Gentin yliopistosta ja kustoksena professori Antti Raunio Itä-Suomen yliopistosta.


Lähteet:

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3342965/vaitos-evoluution-kieltaminen-perustuu-virheargumentteihin-ja-kokemusperaiseen-ajatteluun

http://www.uljas.net/kreationismista-uusi-uskonto/

4 kommenttia:

 1. Tästä linkistä tuo tutkimus löytyy: http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-6...urn_isbn_978-952-61-1687-7.pdf

  VastaaPoista
 2. Löysin blogisi vasta äskettäin. Olet tehnyt suunnattoman arvokasta työtä! Imen näitä sinun tekstejäsi yömyöhään saakka kuin vastasyntynyt! Tiedän, että kuulut Jumalan suunnitelmiin tässä ajassa. Jatka työtäsi välittämättä vihollisen iskuista. Herra pitää sinusta huolta! Siunausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja rohkaisusta. Huomasin kommenttisi vasta tänään, koska en ole kuukausiin kirjoittanut enkä juurikaan käynyt blogissani. Keväällä käden rasitusvamma ja hermon vioittuminen yhdessä oman motivaation vähenemisen myötä lopetti kirjoittamisen ainakin toistaiseksi. Hiiren käyttöä olen opetellut vasurilla. Kirjoittamisen jatkosta en osaa sanoa. Jos kadonnut motivaatio löytyy ja paikat kestää, niin ehkä sitten... Jumalan siunausta myös sinun elämääsi!

   Poista
 3. Thank you for the comment and positive evaluation.

  VastaaPoista