tiistai 3. maaliskuuta 2015

Vanhalta näyttävä galaksi nuoressa maailmankaikkeudessa


Kansainvälinen tähtitieteilijäjoukko on löytänyt varhaisesta universumista vanhalta näyttävän galaksin. 


Galaksijoukko Abell 1689. (Kuva: NASA/ESA)

Tähtien ja planeettojen uskotaan syntyvän avaruuden pölystä. Pölyä ei kuitenkaan oleteta olleen olemassa alusta lähtien, vaan ensimmäiset galaksit olivat pölyttömiä. Nyt tutkijat ovat kuitenkin löytäneet pölyä sisältävän galaksin hyvin varhaisesta universumista.

"Tämä on ensimmäinen kerta kun pölyä on löydetty eräästä etäisimmästä galaksista - vain 700 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen," astrofyysikko Darach Watson kertoo. "Tämä on hyvin yllättävää..."

Avaruuden pöly koostuu vetyä ja heliumia raskaammista alkuaineista, joita syntyy tähtien fuusioreaktioissa. Tähtien kuollessa ja räjähtäessä nämä raskaat alkuaineet leviävät avaruuteen. Pölyn muodostuminen on varsin hidas prosessi, joten varhaisimmissa galakseissa pölyä ei ole ehtinyt muodostua.

Tutkijoiden mukaan tämä havainto osoittaa, että tähtien muodostumisen on täytynyt alkaa hyvin varhain maailmankaikkeuden historiassa.

Tutkijat aina yllättyvät, kun he löytävät vanhalta tai muuten hyvin valmiilta näyttäviä kohteita varhaisesta maailmasta. Tämä johtuu siitä, että he eivät tunne kehitysopin epätarkkuusperiaatetta.


Lähde:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/uoc--afd022515.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti