perjantai 17. joulukuuta 2021

James Webb-avaruusteleskoopin havaintoennuste

James Webb-avaruusteleskooppi laukaistaan avaruuteen lähipäivinä ja siitä pitäisi tulla ihmiskunnan historian tehokkain kaukoputki, jonka odotetaan tuovan paljon uutta tietoa avaruudesta, erityisesti universumin varhaisista vaiheista.

Kuva 1. Rakkikoirulin teleskooppi (Bresser Messier AR-152S / 760) ei ihan vedä vertoja James Webb-avaruusteleskoopille, mutta hyvin silläkin näkee. Jalusta on omatekoinen (mm. roskiksesta löytyneitä Ikea-sängyn vaneririmoja) n. 80-vuotta vanhoja messinkiosia lukuunottamatta. Korkeusasetuksen hienosäätöruuvina on fillarin akseli ja mutteri on pöllitty vaimon pyörästä (lupa on saatu jälkikäteen). Okulaareja olen irroitellut vanhoista Zuihon kiikareista 6x30, 8x30 ja 7x50. Viimeinen antaa mukavan n. 2 asteen näkökentän eli Plejaditkin mahtuu kokonaan näyttöön. Rakkikoirulin teleskoopin kustannuksetkin häviävät James Webbille. Putki(OTA) 50 € (Tori.fi) ja jalustaan on mennyt n. 20 € + punaviinipullo ystävälle, joka antoi messinkiosat. Mutta ainahan jostakin löytyy se halvin ratkaisu!


James Webb-avaruusteleskoopin tuoman uuden tiedon uskotaan täydentävän universumin alkuperän ja kehityksen naturalistisia (laajassa mielessä kehitysopillisia) teorioita ja tarinoita. Näin varmaan jossain määrin tulee tapahtumaankin.

Vaikka ennustaminen ei kuulukaan arkiseen toimenkuvaani, niin teen tässä kuitenkin pienen ennusteen James Webb-avaruusteleskoopin havainnoista.

Ennustan, että James Webb-avaruusteleskoopilla havaitaan "pitkälle kehittyneitä" tai "vanhalta näyttäviä" galakseja, tähtiä ym. universumin rakenneosia jo hyvin nuoressa universumissa. Havainnot yllättävät tutkijat, jotka joutuvat taas kerran rukkaamaan kehitysopillista aikajanaansa. Kaikki onkin yllättävän valmiin näköistä tai "pitkälle kehittynyttä". Ehkäpä keksitään uusi inflaatiomalli, jonka mukaan universumin kehitys voikin tapahtua hyvin nopeasti.

On myös todennäköistä, että kosmologinen periaate joutuu uusien havaintojen myötä entistä ahtaammalle ja Maan erityisasema maailmankaikkeudessa tulee korostumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti